Externe

Submarin dispărut în apele Atlanticului. Sonarele au captat zgomote subacvatice frecvente în zona unde a dispărut submersibilul

schedule 21 iun. 2023, 10:59

Cursa contracronometru din cauza oxigenului scăzut se întețește. Cei cinci pasageri ai submersibilului Titan dispărut în apele Atlanticului, pe urmele Titanicului, mai au aproape 30 de ore cu aer. Sonarele ar fi captat zgomote subacvatice frecvente în zona unde a dispărut acesta. 

Sonarele au captat zgomote subacvatice frecvente în zona unde submarinul Titan a dispărut în apele Atlanticului

Duminică dimineață, la o oră și patruzeci și cinci de minute de la începerea scufundării, submarinul care transporta turiști către epava Titanicului a pierdut contactul cu echipa de la suprafață. Două avioane au fost trimise la fața locului. A fost chemat și un scafandru cunoscut pentru experiența sa în explorarea epavei Titanicului. 

„Dacă vorbim în termeni de ore, am înţeles de la operator că există o capacitate de urgență de oxigen pentru 96 de ore”, a completat John W. Mauger, Garda de Coastă SUA. 

Din cele 96 de ore de oxigen, mpasagerii mai au 30. Șansele ca aceștia să fie găsiți scad cu fiecare secundă care trece. Presa americană a relatat că, în ultimele ore, sonarele au detectat mai multe bubuituri constante, la intervale de 30 de minute, din zona în care submarinul a dispărut. 

Patru ore mai târziu, au fost desfășurate sonare suplimentare și încă se auzeazu bubuituri, se arată într-un e-mail intern trimis oficialilor Departamentului de Securitate Internă al SUA. Documentul nu dezvăluie și când au fost auzite zgomotele, pentru cât timp sau ce ar fi putut să le provoace. 

Cine se află la bordul submarinului Titan, dispărut în Oceanul Atlantic

La bord se află cinci persoane, printre care și miliardarul Hamish Harding, a confirmat fiul său vitreg. În vârstă de 59 de ani, Harding este un om de afaceri britanic, președintele unei companii internaționale care se ocupă de vânzări și operațiuni în industria aviației de afaceri. Miliardarul are un record mondial Guinness pentru cea mai lungă perioadă petrecută pe fundul mării. 

Nava îi mai are la bord pe un bărbat și fiul lui, ambii de origine pakistaneză. Familia a confirmat că Shahzada Dawood și fiul său, Sulaiman Dawood, au plecat într-o „călătorie pentru a vizita rămășițele Titanicului în Oceanul Atlantic”. 

Shahzada Dawood este administrator al Institutului SETI din California, arată biografia de pe site-ul său. Conform acesteiai, Shahzada este vicepreședinte al Dawood Hercules Corporation, parte a Dawood Group.

Printre pasageri se numără și Paul-Henri Nargeolet, un cunoscut scafandru din Franța, țară care ajută cu o navă echipată cu un vas special de explorare la adâncimi mari. Nargeolet a condus mai multe expediții pe Titanic și a supravegheat recuperarea multor artefacte din epavă. 

Identitatea ultimei persoane nu a fost, pentru moment, confirmată de autorități sau familie. 


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---