Social

Ziua Marinei Române, la Constanța. Programul evenimentelor. Președintele Iohannis și premierul Ciolacu vor participa la serbare

schedule 15 aug. 2023, 09:56

Ziua Marinei Române, la Constanța. Programul evenimentelor. Președintele Iohannis și premierul Ciolacu vor participa la serbare
TRINITAS TV/Youtube

Un șir de evenimente au loc la Constanța cu ocazia Zilei Marinei Române. La eveniment sunt așteptați mii de turiști. Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu și-au anunțat prezența la evenimentul de astăzi.

Ziua Marinei Române, sărbătorită la Constanța

Ziua Marinei Române este sărbătorită pe faleza din Constanța. La eveniment vor participa preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. În cadrul evenimentului, marinarii militari vor prezenta exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din faţa Comandamentului Flotei.

Programul evenimentului începe cu câteva minute înainte de ora 10.00 cu primirea oficialilor, după care se ridică Pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, potrivit tradiţiei marinăreşti. Va avea loc și serviciul religios, vor fi lansate în apa mării și ancore de flori în memoria eroilor marinari.

Tot la Ziua Marinei, își va face apariția din larg ”Zeul Neptun”. Salutul de deschidere a exerciţiului va fi executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapelele României, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene. Potrivit programului, va urma defilarea Navei-şcoală ”Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările şi oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” pe vergi, care vor saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

Concert și foc de artificii pe faleza Cazinoului din Constanţa

Alte secvenţele ale Exerciţiului demonstrativ întrunit ”Forţele Navale Române 2023” sunt inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate.

La final, navele şi aeronavele miltare vor defila prin faţa oamenilor de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care garda de onoare va încheia partea oficială a evenimentului. Sărbătoarea va continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, dar și cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale.

Ziua Marinei Române se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un foc de artificii şi de drone din partea Primăriei Municipiului Constanţa. Formaţia muzicală a Forţelor Navale, condusă de colonelul Cornel Ignat, va susţine un mini-concert din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, la orele 20.00-20.30. Marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino - Faleză - Comandamentul Flotei - Str. Remus Opreanu - Piaţa Ovidiu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---