Special

Semnificații istorice pentru ziua de 8 Martie: repere istorice, naţionale şi internaţionale pentru Ziua Internațională a Femeii

schedule 06 mar. 2023, 13:24

Semnificații istorice pentru ziua de 8 Martie: repere istorice, naţionale şi internaţionale pentru Ziua Internațională a Femeii
Foto: Origins OSU/Youtube.com

Pe 8 Martie se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii, dată aleasă de femeile germane pentru că, la aceeași dată în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei. Dar Ziua Internațională a Femeii a fost recunoscută mai târziu, în 1975, de către Națiunile Unite, și adoptată din această dată de multe țări. În România, ziua de 8 Martie se sărbătorește Femeia. Până în decembrie 1989 se vorbea de Ziua Mamei, dar după Revoluție, Ziua Mamei a fost înlocuită cu Ziua Femeii. 

Semnificații istorice pentru ziua de 8 Martie

Ziua Internațională a Femeii, denumită generic Ziua femeii, este celebrată anual la data de 8 martie pentru a comemora realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței din societate. De 8 martie, în unele culturi, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte tentații. 

Repere istorice

1848 - La Paris are loc, în locuința lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluționarilor români, în care se decide declanșarea revoluției în țară și se redactează programul revoluționar.

1896 - S-a născut celebrul solist din perioada interbelică Marin Teodorescu, cunoscut ca Zavaidoc. 

1917 - A început Revoluția de la Petrograd care a dus, pe 15 martie 1917, la abdicarea țarului Nicolae al II-lea.

1945 - La două zile după instalarea guvernului Petru Groza, în data de 6 martie 1945, Churchill s-a adresat șefului de stat american Roosevelt, printr-o telegramă personală și strict secretă, în care își manifestă îngrijorarea față de instalarea, prin forță, a unui guvern comunist și prevedea epurarea fără discriminare a românilor anticomuniști. În telegrama de răspuns, președintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, preciza: eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu rușii. 

  - Guvernul român a adresat guvernului sovietic o telegramă în care cere reintegrarea nordului Transilvaniei la România, teritoriul fiind sub ocupație hortistă, ca urmare a Dictatului de la Viena din 1940. În replică, din 9 martie 1945, I.V. Stalin consmite la reinstalarea administrației românești în N-E Transilvaniei. La 13 martie 1945, la Cluj, a avut loc proclamarea oficială a reinstalării administrației românești în această parte a teritoriului.

1946 - A fost brevetat primul elicopter pentru uz comercial. 

1968 - La Praga, studenții cehoslovaci își declară sprijinul față de mișcarea de liberalizare cunoscută sub numele de Primăvară de la Praga.

1982 - Stațiile automate interplanetare sovietice Venus-13 și Venus-14 ating suprafața planetei Venus. 

2000 - Papa Ioan Paul al II-lea a fixat această zi pentru mea culpa publică, adică zi de pocăință.

8 Martie în lumea socialistă 

În 1917, ultima duminică din februarie, potrivit calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Război Mondial, finalul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste sub sloganul „Pace și pâine”. 

Greva s-a răspândit în tot orașul, ceea ce a dus la Revoluția din Februarie, noul guvern provizoriu garantând dreptul femeilor la vot. După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai și Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Societică. Abia în 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. În anul 1922, sărbătoarea a fost adoptată și de către comuniștii chinezi, iar în 1949 a fost proclamată sărbătoare oficială, femeile având după-amiaza liberă. 

8 Martie răspândit în Occident. Recunoașterea de către Națiunile Unite

După Primul Război Mondial sărbătoarea a fost uitată în cea mai mare parte în Occident. La finalul anilor 60, a fost redusă la viață de unele grupări feministe sub numele „Ziua internațională a luptei feministe”. Noul nume semnifica resurgența radicalismul politic, ziua fiind adesea sărbătorită alături de diverse organizații de stânga, dar și o moderată distanțare față de politica de partid organizată.

Treptat, 8 martie a devenit o sărbătoare populară, astfel încât, în 1975, a fost celebrată de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Următoarea etapă în instituirea zilei dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976-1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii. 

Alte sărbători în cinstea femeilor

  • Ziua Rosa Parks (4 februarie / 1 decembrie, SUA)
  • Ziua națională a fetelor și a femeilor în sport (o zi în prima săptămână a lunii februarie, SUA)
  • Ziua Susan B. Anthony (15 februarie, SUA)
  • Hinamatsuri (3 martie, Japonia, deși este pentru fete)
  • Ziua Harriet Tubman (10 martie, SUA)
  • Ziua Kartini (21 aprilie, Indonezia)
  • Ziua Mamei
  • Ziua Helen Keller (27 iunie, SUA)
  • Ziua Națională a Femeii (Africa de Sud) (9 august)
  • Ziua egalității femeilor (26 august, SUA)
  • Ziua Ada Lovelace (a doua marți din octombrie)
  • Ziua Nupi Lan (12 decembrie, India)

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---