Economic

ANAF impune sechestru pe acțiunile Gabriel Resources în contextul datoriilor către statul român

schedule 05 apr. 2024, 13:17

ANAF impune sechestru pe acțiunile Gabriel Resources în contextul datoriilor către statul român
Adriana Iacob / Shutterstock
ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation, după o decizie arbitrală care costă compania 9,5 milioane de euro.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit sechestru asigurător pe acțiunile deținute de compania canadiană Gabriel Resources la Roșia Montană Gold Corporation. Măsura vine în urma unei decizii definitive și executorii a Curții de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington, care a obligat Gabriel Resources să acopere cheltuielile de judecată ale statului român, în valoare de 9,5 milioane de euro.

Pe data de 29 martie 2024, ANAF Alba a pus sechestru pe participația de 80,6858% deținută de Gabriel Resources în firma Roșia Montană Gold Corporation, conform informațiilor publicate pe platforma Termene.ro și verificate de Economica.net. Compania canadiană a anunțat că nu poate vinde acțiunile pe care le deține în proiectul de la Roșia Montană și că dispune de fonduri limitate, în sumă de 1,5 milioane de dolari, care se vor epuiza până la sfârșitul lunii mai.

Gabriel Resources se află în discuții cu investitorii existenți și cu alte părți interesate pentru a obține finanțare suplimentară, necesară pentru susținerea obiectivelor strategice viitoare și pentru capitalul de lucru. Totuși, compania avertizează că există un risc semnificativ de a nu reuși să strângă fondurile necesare, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra situației financiare și a capacității de a-și continua activitatea.

Decizia Curții de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington pune capăt unui litigiu de nouă ani, în care Gabriel Resources a cerut despăgubiri de miliarde de dolari de la statul român, după ce Guvernul a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur de la Roșia Montană.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---