ANAF va obliga băncile să comunice zilnic date despre conturile românilor
Până acum, o singură bancă a semnat cu ANAF această convenţia-cadru pentru ca băncile să comunice zilnic informații cu privire la sumele plătite din conturile românilor.
Potrivit ANAF, informaţiile cu privire la sumele disponibile în conturile bancare ale celui poprit ar contribui la aplicaţia e-Popriri a ANAF pentru a nu încasa în acelaşi timp, din mai multe locuri, bani peste cei datorați de către contribuabilul vizat de măsura popririi.
Începând din iunie 2017, documentele de executare silită cu privire la înfiinţarea şi ridicarea popririlor bancare se transmit instituţiilor de credit prin intermediul unei platforme pentru descărcarea fişierelor care conţin actele de executare.
Din anul 2021, sistemul de poprire a conturilor în mediul electronic a fost dus la un alt nivel cu ajutorul implementării unor funcţionalităţi noi. Prin urmare, disponibilităţile băneşti care se regăsesc în conturile bancare ale debitorilor nu sunt afectate.
Citește și:
Cum s-a răzgândit Guvernul în doar 24 de ore privind limitarea cashului
Ce date se înregistrează în Registru
În Registru se regăsesc informații precum sumele, dar și date despre deținătorul contului:
a) pentru titularul de cont-client, persoanele care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise şi orice persoană care pretinde că acţionează în numele clientului: numele, însoţit de celelalte date de identificare;
b) pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, însoţit de celelalte date de identificare;
c) pentru contul bancar sau de plăţi: numărul IBAN şi data deschiderii şi închiderii contului;
d) pentru casetele de valori: numele concesionarului, însoţit de celelalte date de identificare şi durata perioadei de concesionare.