Legea pensiilor intră azi pe ordinea de zi a Camerei Deputaților
Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii (PL-x 727/2023) va fi dezbătut, luni, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, dacă va fi emis la timp Raportul comisiei de specialitate.
O şedinţă a Comisiei pentru muncă este programată de la ora 10.00, în afara programului stabilit pentru comisii, în vedere emiterii unui raport pe proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Un plen al Camerei se va desfăşura începând cu ora 16.00.
Liderii PSD și PNL spun că au găsit soluții de finanțare. Conform unor surse citate de Observator, 15 miliarde de lei vor fi alocați pentru indexarea cu 13%. Astfel, majorarea medie va fi de 23%, nu de 40%, așa cum a promis inițial Guvernul.
De altfel, guvernanții se confruntă cu o problemă: sursa de finanțare nu ar acoperi și cele 10 miliarde de lei care aveau ca scop majorarea prin recalculare din luna septembrie. Cu toate acestea, guvernanții speră ca soluția să vină din digitalizarea ANAF, dar și din combaterea evaziunii fiscale.
Citește și:
Câți bani va lua de la anul un profesor cu pensia de 3.507 lei. Noua lege, adoptată cu scandal
Legea pensiilor, promulgată: românii care vor primi 250 de lei în plus la pensie de la 1 ianuarie
Legea pensiilor, votată de Senat. Cât va fi pensia minimă la final de 2024
Tensiuni în Coaliție
Senatul a adoptat, în plenul de marţi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise.
Liderii senatorilor USR și AUR, Radu Mihail și Claudiu Târziu, au cerut retrimiterea la comisii a inițiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori.
După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege. De asemenea, liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a anunțat că senatorii grupului politic s-au abținut la vot, pentru că „o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”. Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, șase „împotriva” și 19 abțineri.