Politic

Legea pensiilor speciale se întoarce în Parlament. CCR: Este parțial neconstituționată și trebuie corectată

schedule 02 aug. 2023, 13:47

Legea pensiilor speciale se întoarce în Parlament. CCR: Este parțial neconstituționată și trebuie corectată
Foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Curtea Constituțională a României (CCR) a retrimis în Parlament legea pensiilor speciale. Este parțial neconstituțională și trebuie să fie corectată de Parlament, a decis Curtea. 

Legea pensiilor speciale, parțial neconstituționată. CCR a retrimis-o în Parlament pentru a fi corectată

Legea pensiilor speciale este parțial neconstituțională și trebuie să fie corectată de Parlament, a decis CCR. Parlamentarii s-ar putea întruni de urgență într-o sesiune extraordinară pentru a corecta aspectele de neconstituționalitate descoperite de Curtea Constituțională.

Președintele CCR, Marian Enache, a explicat, într-o declarație de presă, că legea se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curții Constituționale.

„Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.
Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii", a afirmat Marian Enache.


Oficialul a mai menționat că instituția „a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu”.

„Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru fi pusă în acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţia României. Evident că argumentaţia pe larg şi raţionamentele care fundamentează această decizie va face obiectul deciziei finale care va fi publicată în Monitorul Oficial”, a completat Enache.

Guvernul trebuie să adopte reforma pensiilor în mai puțin de o lună

CCR a judecat miercuri sesizarea Curții Supreme privind pensiile speciale. Legea s-a întors din nou pe masa CCR, după ce judecătorii au amânat săptămâna precedentă dezbaterile. 

Guvernul mai are la dispoziție mai puțin de o lună până să adopte reforma pensiilor speciale, altminteri riscă să piartă a treia tranșă din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 3 miliarde de euro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---