Politic

De ce a decis CCR că este neconstituțională legea cumulului pensie-salariu. 5 dintre cei 9 judecători beneficiază de ambele

schedule 06 oct. 2023, 09:00

De ce a decis CCR că este neconstituțională legea cumulului pensie-salariu. 5 dintre cei 9 judecători beneficiază de ambele
Foto: ccr.ro

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că este neconstituţională legea cumulului pensie-salariu, în urma sesizării făcute de Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţei. Chiar judecătorii care au dat verdictul erau vizați de lege: 5 din 9 beneficiază de ambele. 

Toți cei 9 judecători ai Curții au considerat că legea adoptată de Parlament încalcă legea fundamentală. Mai clar, hotărârea Curții arată că legea care ar fi interzis cumularea pensiei cu salariul la stat încalcă dreptul de muncă, un drept fundamental prevăzut în Constituția României. 

Paradoxal este că 5 dintre cei 9 judecători CCR beneficiază în prezent și de salariu, și de pensie. Adică atunci când au judecat această speță judecătorii CCR și-au validat, practic, dreptul de a cumula în continuare pensiile speciale cu salariile de magistrați ai Curții. 

Președintele CCR, Marian Enache, de pildă, cumulează două pensii speciale cu salariul de la CCR, ceea ce înseamnă venituri de la stat de aproape 16.000 de euro în fiecare lună. Dintre politicienti, putem să îl luam ca exemplu pe Nicolae Ciucă, președinte PNL. General în rezervă și fost șef al Armatei Române, liderul PNL cumulează acum pensia de militar cu salariul de președinte al Senatului, adică peste 6.500 de euro pe lună. 

Cum a explicat CCR decizia

Curtea Constituţională a decis, joi, cu unanimitate de voturi, că este neconstituţională legea cumulului pensie-salariu. Președintele CCR, Marian Enache, a explicat că „interdicția cumulului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituție”. 

ÎCCJ a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au trecut de Parlament, pe 28 iunie.

„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile articolului 2 până la 11 din legea privind privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt neconstituţionale.
Curtea, în esenţă, a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie. În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României”, a explicat Marian Enache, joi la Parlament. 

Enache a mai declarat că „Parlamentul, în virtutea principiului libertăţii de legiferare, poate să reglementeze potrivit prevederilor deciziei Curţii, ce a stabilit sau va stabili Curtea, prin decizia care va fi comunicată şi publicată în Monitorul Oficial”.

De asemenea, „Curtea a constatat şi că o condiţionare a exercitării dreptului la muncă de neexercitarea dreptului la pensie echivalează cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o funcţie în sectorul public, ceea ce este inadmisibil. Un drept fundamental sau exercitarea acestuia nu poate exclude beneficiul altui drept fundamental, de asemenea reglementat în Constituţie, întrucât ar fi create regimuri juridice paralele în funcţie de drepturile aflate în discuţie”, mai arată comunicatul de presă al CCR.

Totodată, având în vedere că dreptul fundamental la pensie nu permite posibilitatea suspendării plăţii pensiei şi nici pierderea cuantumului pensiei aferent perioadei de suspendare, CCR a constatat că se încalcă şi dreptul de proprietate garantat de art. 44 din Constituţie, mai indică sursa citată.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---