Politic

Legea Pensiilor, votată de Senat. Cât va fi pensia minimă la final de 2024

schedule 15 nov. 2023, 07:42

Legea Pensiilor, votată de Senat. Cât va fi pensia minimă la final de 2024
Foto: Senatul României/Facebook

Senatul a votat, marți seara, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, care prevede două majorări ale pensiilor în 2024. Guvernul trebuie să facă rost de 58 de miliarde de lei pentru următorii doi ani, pentru a putea asigura aceste creșteri. Chiar dacă proiectul a fost agreat de coaliție, sunt liberali care cred că bugetul nu va putea susține măsura, iar discuțiile din comisii s-au lăsat cu jigniri între reprezentanții puterii și cei ai opoziției. 

Legea pensiilor a fost votată de Senat

Legea care prevede două majorări ale pensiilor anul viitor a fost votată în Senat, cu 85 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” și 19 abțineri. Reprezentanții USR și senatorul social-democrat Daniel Zamfir și-au aruncat cuvinte grele. 

„Deci noi vrem să ne asigurăm că ceea ce scrie în lege se poate aplica”, Anca Dragu (USR).
„Staţi liniştită că se poate. Dumneavoastră nu înţelegeţi. Dumneavoastră, USR, nu înţelegeţi nimic. Dumneavoastră aţi făcut un PNRR - o prostie din punctul acesta de vedere!”, Daniem Zamfir (PSD). 
„Vă rog să vă controlaţi limbajul, stimate domn senator!”, Anca Dragu.
„Aţi făcut o mare porcărie!/Dumneavoastră nu înţelegeţi că nu înţelegeţi ce căutaţi în viaţa dumneavoastră şi în Parlamentul ăsta? Dom'le, pensiile trebuie mărite, dom'le!”, Daniel Zamfir. 
„Nu ne putem permite să creştem pensiile din datorie publică. Pe dobânzi foarte mari, într-o situaţie de decelerare, încetinire a economiei europene şi româneşti”, Alexandru Nazare (PNL). 

Pentru creşterea veniturilor vârstnicilor este nevoie de 25 de miliarde de lei în 2024 şi încă 33 de miliarde de lei în 2025, iar coaliția susține că banii pot fi obținuți din măsurile fiscale deja luate, dar și prin eficientizarea colectării taxelor. Liberalii, însă, vor oameni noi la instituțiile care se ocupă cu strânsul dărilor.

„Dacă şi domnul prim-ministru va face ceea ce trebuie pentru ţară şi anume să-i trimită acasă pe şeful vămii, pe şefii de la ANAF, pe toţi cei care. pe domnul Mişa, pe toţi cei care nu colectează şi nu-şi fac datoria, atunci sunt convins că putem discuta chiar de o îmbunătăţire a acestui procent la pensie”, Florin Claudiu Roman, deputat PNL.

Ce prevede noua lege a pensiilor

Conform raportului comisiilor de specialitate, proiectul de lege are ca obiect de reglementare reforma sistemului de pensii printr-un nou cadru legislativ, care vizează îndeosebi corectarea inechităților din sistemul public de pensii, sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și respectarea principiului contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie. 

Printre principalele reglementări se regăsesc: introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii; stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați; stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani; reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare; stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime; normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035; acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni; luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Mai clar, noua lege a pensiilor prevede o majorare în două etape, din 2024. Este vorba despre o indexare cu rata inflației de 13,8% care va fi acordată de la 1 ianuarie și despre momentul recalculării pensiilor din septembrie. Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, le-a promis pensionarilor o mărire medie, per total, de 40%. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---