Legea pensiilor a fost votată de Senat
Legea care prevede două majorări ale pensiilor anul viitor a fost votată în Senat, cu 85 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” și 19 abțineri. Reprezentanții USR și senatorul social-democrat Daniel Zamfir și-au aruncat cuvinte grele.
„Deci noi vrem să ne asigurăm că ceea ce scrie în lege se poate aplica”, Anca Dragu (USR).
„Staţi liniştită că se poate. Dumneavoastră nu înţelegeţi. Dumneavoastră, USR, nu înţelegeţi nimic. Dumneavoastră aţi făcut un PNRR - o prostie din punctul acesta de vedere!”, Daniem Zamfir (PSD).
„Vă rog să vă controlaţi limbajul, stimate domn senator!”, Anca Dragu.
„Aţi făcut o mare porcărie!/Dumneavoastră nu înţelegeţi că nu înţelegeţi ce căutaţi în viaţa dumneavoastră şi în Parlamentul ăsta? Dom'le, pensiile trebuie mărite, dom'le!”, Daniel Zamfir.
„Nu ne putem permite să creştem pensiile din datorie publică. Pe dobânzi foarte mari, într-o situaţie de decelerare, încetinire a economiei europene şi româneşti”, Alexandru Nazare (PNL).
Pentru creşterea veniturilor vârstnicilor este nevoie de 25 de miliarde de lei în 2024 şi încă 33 de miliarde de lei în 2025, iar coaliția susține că banii pot fi obținuți din măsurile fiscale deja luate, dar și prin eficientizarea colectării taxelor. Liberalii, însă, vor oameni noi la instituțiile care se ocupă cu strânsul dărilor.
Citește și:
Legea pensiilor va fi dezbătută astăzi în Camera Deputaților
Legea pensiilor, promulgată: românii care vor primi 250 de lei în plus la pensie de la 1 ianuarie
Câți bani va lua de la anul un profesor cu pensia de 3.507 lei. Noua lege, adoptată cu scandal
„Dacă şi domnul prim-ministru va face ceea ce trebuie pentru ţară şi anume să-i trimită acasă pe şeful vămii, pe şefii de la ANAF, pe toţi cei care. pe domnul Mişa, pe toţi cei care nu colectează şi nu-şi fac datoria, atunci sunt convins că putem discuta chiar de o îmbunătăţire a acestui procent la pensie”, Florin Claudiu Roman, deputat PNL.
Ce prevede noua lege a pensiilor
Conform raportului comisiilor de specialitate, proiectul de lege are ca obiect de reglementare reforma sistemului de pensii printr-un nou cadru legislativ, care vizează îndeosebi corectarea inechităților din sistemul public de pensii, sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și respectarea principiului contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie.
Printre principalele reglementări se regăsesc: introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii; stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați; stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani; reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare; stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime; normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035; acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni; luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.
Citește și:
Ce articol strecurat în Legea Pensiilor ar putea afecta toți angajații
Legea pensiilor a primit raport favorabil în comisiile din Senat şi merge la vot, în plen
Senatul a votat legea pensiilor speciale. Proiectul urmează să fie promulgat de Klaus Iohannis
Mai clar, noua lege a pensiilor prevede o majorare în două etape, din 2024. Este vorba despre o indexare cu rata inflației de 13,8% care va fi acordată de la 1 ianuarie și despre momentul recalculării pensiilor din septembrie. Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, le-a promis pensionarilor o mărire medie, per total, de 40%.