Politic

Planurile coaliției, date peste cap. Reforma pensiilor speciale, amânată pentru la toamnă: România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro

schedule 17 aug. 2023, 08:24

Planurile coaliției, date peste cap. Reforma pensiilor speciale, amânată pentru la toamnă: România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Reforma pensiilor speciale nu va mai fi adoptată luna aceasta, ci a fost amânată pentru la toamnă. Modificările la lege, necesare după decizia Curții Constituționale, trebuie discutate mai întâi cu oficialii de la Bruxelles. România riscă astfel să piardă 1,4 miliarde de euro. Zilele acestea, miniștrii pregătesc ultimele amendamente la această lege. 

Reforma pensiilor speciale a fost amânată pentru la toamnă

Impozitul de 15% pentru partea de necontributivitate ar putea fi mai mare și va trebui aplicat tuturor pensiilor de serviciu și militare, nu numai magistraților, așa cum prevede acum legea.

Judecătorii CCR au declarat neconstituționale și alte aspecte: pensiile în plata nu pot fi recalculate pentru că afectează securitatea juridică, iar baza de calcul care a fost stabilită de Parlament poate să afecteze modul de funcționare al instanțelor. 

Chiar dacă aleșii promiteau o sesiune extraordinară în luna august pentru adoptarea reformei, planurile lor au fost date peste cap de calendarul discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene.

Ministrul Muncii va avea, săptămâna viitoare, întâlniri tehnice cu oficialii europeni, iar reforma va fi adoptată în septembrie. România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro dacă nu adoptă legea pensiilor speciale

Cererea de plată numărul 3 pentru fondurile europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie să fie depusă în octombrie-noiembrie, iar plățile ar urma să fie aprobate în ianuarie - februarie. 

Calendarul pensiilor speciale

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, se va deplasa pe 23-24 august la Bruxelles pentru a prezenta proiectul de lege privind pensiile speciale cu amendamentele formulate în acord cu decizia CCR şi stadiul reformei pensiilor, potrivit unor surse politice citate de Observator.

Și prim-ministrul Marcel Ciolacu se va deplasa la Bruxelles pentru negocieri, cel mai probabil pe 28-30 august. Ministerele discută astăzi amendamentele din legea pensiilor speciale, urmând ca în septembrie proiectul să fie adoptat în Parlament. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---