Reforma pensiilor speciale a fost amânată pentru la toamnă
Impozitul de 15% pentru partea de necontributivitate ar putea fi mai mare și va trebui aplicat tuturor pensiilor de serviciu și militare, nu numai magistraților, așa cum prevede acum legea.
Judecătorii CCR au declarat neconstituționale și alte aspecte: pensiile în plata nu pot fi recalculate pentru că afectează securitatea juridică, iar baza de calcul care a fost stabilită de Parlament poate să afecteze modul de funcționare al instanțelor.
Chiar dacă aleșii promiteau o sesiune extraordinară în luna august pentru adoptarea reformei, planurile lor au fost date peste cap de calendarul discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene.
Ministrul Muncii va avea, săptămâna viitoare, întâlniri tehnice cu oficialii europeni, iar reforma va fi adoptată în septembrie. România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro dacă nu adoptă legea pensiilor speciale.
Citește și:
Legea pensiilor speciale se întoarce în Parlament
Negocierile pentru formarea noului Guvern se suspendă
Ciolacu, mesaj de felicitare în ajun de Revelion: „2024 va fi un an mai bun pentru noi”
Cererea de plată numărul 3 pentru fondurile europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie să fie depusă în octombrie-noiembrie, iar plățile ar urma să fie aprobate în ianuarie - februarie.
Calendarul pensiilor speciale
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, se va deplasa pe 23-24 august la Bruxelles pentru a prezenta proiectul de lege privind pensiile speciale cu amendamentele formulate în acord cu decizia CCR şi stadiul reformei pensiilor, potrivit unor surse politice citate de Observator.
Și prim-ministrul Marcel Ciolacu se va deplasa la Bruxelles pentru negocieri, cel mai probabil pe 28-30 august. Ministerele discută astăzi amendamentele din legea pensiilor speciale, urmând ca în septembrie proiectul să fie adoptat în Parlament.