Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a oferit clarificări cu privire la impozitarea darurilor de nuntă și botez, în urma unor discuții apărute în spațiul public și pe rețelele sociale. Conform ANAF, aceste daruri nu sunt considerate venituri impozabile și, prin urmare, nu sunt supuse obligației declarării.
Precizările vin în contextul în care, începând cu 1 iulie, cota de impozitare pentru veniturile nedeclarate va crește de la 16% la 70%. În ciuda zvonurilor care sugerau că o parte din sumele primite ca dar de nuntă sau botez ar putea fi taxate de stat, ANAF a subliniat că acestea nu intră în categoria veniturilor supuse impozitului pe venit, conform Codului Fiscal.
În lista veniturilor neimpozabile, potrivit articolului 62 din Codul Fiscal, sunt incluse și sumele sau bunurile primite cu titlu de moștenire sau donație, categorie în care se încadrează și darurile de nuntă și botez. De asemenea, ANAF a menționat că impozitul de 70% se aplică doar veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, ceea ce nu este cazul pentru darurile de nuntă și botez, acestea fiind considerate surse de fonduri identificate.
Citește și:
Austriecii nu se lasă. Care este singura situație în care OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate
ANAF impune rușilor de la Lukoil impozit neplătit. Ce sumă datorează
ANAF continuă controalele pentru combaterea muncii la negru sau la gri şi în 2023
Instituția a reiterat că, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, sunt impozitate cu 10% veniturile din diverse surse, cum ar fi salariile, activitățile independente, drepturile de proprietate intelectuală, chirii, investiții, activități agricole, silvicultură și piscicultură, veniturile din pensii, premii și din jocuri de noroc, precum și veniturile din vânzarea proprietăților imobiliare.
ANAF a subliniat că scopul acestor precizări este de a elimina orice confuzie și de a asigura contribuabilii că darurile de nuntă și botez nu sunt afectate de noile reglementări fiscale.