Economic

Clarificări ANAF: Darurile de nuntă și botez nu sunt supuse impozitării

schedule 03 iun. 2024, 17:01

Clarificări ANAF: Darurile de nuntă și botez nu sunt supuse impozitării
PJ Williams / Shutterstock
ANAF clarifică: darurile de nuntă și botez nu sunt impozabile și nu necesită declarare, contrar zvonurilor despre noile taxe.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a oferit clarificări cu privire la impozitarea darurilor de nuntă și botez, în urma unor discuții apărute în spațiul public și pe rețelele sociale. Conform ANAF, aceste daruri nu sunt considerate venituri impozabile și, prin urmare, nu sunt supuse obligației declarării.

Precizările vin în contextul în care, începând cu 1 iulie, cota de impozitare pentru veniturile nedeclarate va crește de la 16% la 70%. În ciuda zvonurilor care sugerau că o parte din sumele primite ca dar de nuntă sau botez ar putea fi taxate de stat, ANAF a subliniat că acestea nu intră în categoria veniturilor supuse impozitului pe venit, conform Codului Fiscal.

În lista veniturilor neimpozabile, potrivit articolului 62 din Codul Fiscal, sunt incluse și sumele sau bunurile primite cu titlu de moștenire sau donație, categorie în care se încadrează și darurile de nuntă și botez. De asemenea, ANAF a menționat că impozitul de 70% se aplică doar veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, ceea ce nu este cazul pentru darurile de nuntă și botez, acestea fiind considerate surse de fonduri identificate.

Instituția a reiterat că, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, sunt impozitate cu 10% veniturile din diverse surse, cum ar fi salariile, activitățile independente, drepturile de proprietate intelectuală, chirii, investiții, activități agricole, silvicultură și piscicultură, veniturile din pensii, premii și din jocuri de noroc, precum și veniturile din vânzarea proprietăților imobiliare.

ANAF a subliniat că scopul acestor precizări este de a elimina orice confuzie și de a asigura contribuabilii că darurile de nuntă și botez nu sunt afectate de noile reglementări fiscale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00010
USD
USD: 4.6516 RON
0.00410
GBP
GBP: 5.882 RON
0.01830
HUF
HUF: 1.2542 RON
0.00240
BGN
BGN: 2.5446 RON
CHF
CHF: 5.1861 RON
0.00060
Convertor valutar

Rezultat: ---