Social

Grevă japoneză în Ministerul Finanţelor, ANAF, vămi și trezorerii. Ce nemulțumiri au angajații

schedule 27 dec. 2023, 08:55

Grevă japoneză în Ministerul Finanţelor, ANAF, vămi și trezorerii. Ce nemulțumiri au angajații
Foto: Captura Antena 3 CNN

Este grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, ANAF, vămi și trezorerii. Angajații sunt nemulțumiți de salariile mici. Salariații își vor continua programul obișnuit de lucru, însă vor purta o banderolă albă în semn de protest. 

Angajații Ministerului de Finanțe, ANAF, vămi și trezorerii, în grevă japoneză

Este grevă japoneză, azi, la Ministerul de Finanțe, dar și în mai multe instituții subordonate acestuia: ANAF, trezorerii sau vămi. Angajații nu se vor opri din muncă, dar vor purta o banderolă albă în semn de protest. Salariații sunt nemulțumiți că în 2024 nu le va crește salariul cu 5%, așa cum se va întâmpla cu restul bugetarilor.

Acești angajați sunt exceptați de la creșterea salariului și sunt nemulțumițți și în contextul în care nici în 2023 salariile lor nu au crescut. Ei spun că vor continua greva japoneză și, în cazul în care nimeni nu îi ascultă, s-ar putea ca în perioada următoare să existe și proteste, ceea ce înseamnă că activitatea cu publicul din aceste instituții va fi afectată. 

Înainte de Crăciun, Guvernul a adoptat Ordonanţa Trenuleţ prin care a decis să majoreze toate salariile din aparatul bugetar cu excepţia demnitarilor. Este vorba despre o majorare de 5% pentru toți angajații din instituțiile finanțate din fonduri publice. Între timp, Executivul s-a răzgândit și pregătește o nouă OUG prin care va schimba decizia inițială.

Adică această majorare de 5% a salariilor nu se va aplica categoriilor de bugetari în cazul cărora s-au decis deja majorări salariale în cursul anului curent. 

Este vorba despre angajații din Justiție, care au beneficiat de măriri în 2023, dar și pentru asigurări de la Casa Nțională de Asigurări de Sănătate în cazul cărora s-au decis majorări în 2023, printr-o lege adoptată în Parlament.

Sunt vizați aici și angajații din Educație, cărora Guvernul le-a promis o mărire de 20% a salariilor, din 2024, în două tranșe. În aceeaşi categorie intră şi angajaţii din Administraţia Fiscală, ANAF, angajaţii din trezorerii şi din vămile din România. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---