Social

Grevă generală a transportului în Franța pe 1 mai. MAE a emis o atenționare pentru cetățenii români

schedule 30 apr. 2023, 14:35

Grevă generală a transportului în Franța pe 1 mai. MAE a emis o atenționare pentru cetățenii români
RossHelen/Shutterstock

Ministerul Afacerilor Externe a transmis o avertizare de călătorie pentru cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Franța. Luni, 1 mai 2023, este prevăzută o grevă generală și cel mai probabil vor exista și perturbări ale circulației feroviare naționale (TGV, Ouigo), locale (TER, Intercités, Transilien) și internaționale (Thalys, Eurostar).

În Franța se anunță o nouă grevă generală în transport

Mai multe detalii privind circulația trenurilor pot fi consultate pe site-urile: www.sncf.comwww.sncf-connect.comwww.thalys.comwww.eurostar.com., potrivit Ministerul de Externe.

Perturbări ar putea exista și în transportul public urban din cauza grevei şoferilor din acest sector, dar şi din cauza modificărilor traseelor unor linii de transport, din cauza demonstraţiilor planificate în oraşe. Autorităţile franceze le recomandă cetăţenilor să se informeze pe de site-urile reţelei locale de transport pentru a afla prognozele traficului, dar şi site-ul RATP: www.ratp.fr, pentru informații cu privire la circulaţia din regiunea pariziană.

Sindicatele aeroporturilor din Paris (Charles-de-Gaulle şi Orly) au anunţat că susțin acțiunile acestei greve, dar şi controlorii aerieni şi personalul Air France (FNIC-CGT şi CGT Air France). Din această cauză, orarul curselor aeriene poate suferi schimbări.

În cazul unor decalări/întârzieri/anulări ale zborurilor, pasagerii Air France vor fi anunţaţi prin SMS. Detalii privind zborurile disponibile se pot găsi pe site-ul www.parisaeroport.fr. De asemenea, se presupune că greva se va prelungi și după data de 6 aprilie, în anumite sectoare, mai ales în cel al transportului public.

Unde se pot adresa după ajutor cetățenii români în cazul unei situații de urgență

Sindicatul Național al Personalului Navigant Comercial (SNPNC-FO) a anunțat o mișcare socială cu privire la însoțitorii de bord ai companiei aeriene Vueling, lucru care va perturba programul de zbor. De asemenea, în perioada 2 – 3 mai 2023, Direcția Generală a Aviației Civile (DGAC) a cerut companiilor aeriene să renunțe la 33% din programul de zbor la Aeroportul Paris-Orly, în urma grevei controlorilor aerieni. Cel mai probabil, greva se va prelungi și după data de 1 mai, în anumite sectoare, inclusiv în transportul public.

Cetăţenii români se pot adresa după asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Cetăţenii români din Franța care se confruntă cu o situaţie problematică, specială, cu un caracter de urgenţă, pot cere ajutor la următoarele telefoane de permanenţă, în funcţie de circumscripţia consulară de reşedinţă, astfel:

  • Consulatul General al României la Paris: +33680713729;
  • Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164;
  • Consulatul General al României la Lyon: +33643627736;
  • Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: paris.mae.rolyon.mae.romarsilia.mae.rostrasbourg.mae.rowww.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care se deplasează sau se află deja în străinătate pot consulta aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", unde au la dispoziție informaţii şi sfaturi de călătorie.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9746 RON
0.00020
USD
USD: 4.5756 RON
0.00210
GBP
GBP: 5.8203 RON
-0.00560
HUF
HUF: 1.2905 RON
-0.00250
BGN
BGN: 2.5434 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0327 RON
0.00430
Convertor valutar

Rezultat: ---