Social

TAROM amenință cu greva generală, din 1 decembrie. „Nu vom mai ridica niciun avion de la sol”

schedule 23 nov. 2023, 10:45

TAROM amenință cu greva generală, din 1 decembrie. „Nu vom mai ridica niciun avion de la sol”
Cristi Croitoru / Shutterstock

Membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT) au avertizat că vor intra în grevă generală din 1 decembrie și nu vor mai ridica niciun avion de la sol, dacă compania nu va fi scutită de la prevederile Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare.

TAROM amenință cu o grevă generală

Compania aeriană TAROM a anunțat că va intra în grevă generală de la 1 decembrie dacă nu va fi exceptată de la prevederile Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare. Membrii Sindicatului Unit TAROM spun că nu vor mai ridica niciun avion de la sol, iar în grevă vor intra de la piloți până la personalul operativ de la sol.

"În situaţia în care TAROM nu va fi exceptată de la prevederile acestei Legi a "ruşinii naţionale" iar alte companii cu capital majoritar de stat, dar care nu lucrează neapărat într-o piaţă concurenţială vor fi exceptate, noi, membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT), începând cu 1 decembrie 2023, piloţi, însoţitori de bord, mecanici de aviaţie, personal operativ de sol nu vom mai ridica niciun avion de la sol", se menţionează într-un comunicat al sindicatului.

După apariția "legii austerităţii", Sindicatul Unit TAROM a depus un Memorandum la Guvern şi la ministerul Transporturilor prin care a solicitat exceptarea companiei de la prevederile acesteia.

"Constatăm din presă, cu nesurprindere, că încă o dată domnul Grindeanu, ministru al Transporturilor, prin discutarea în Guvern a unui Memorandum de exceptare de la prevederile acestei legi a CFR Călători, CFR Marfă şi a Metrorex, a uitat de compania de aviaţie TAROM.
Dorim să-l întrebăm şi pe această cale, că pe cea sindicală specificată de Legea 367/2022 nu doreşte să discute cu noi, de ce discriminează iar angajaţii companiei TAROM? Activitatea din aviaţie nu este interesantă pentru dumneavoastră domnule ministru?", arată sindicaliştii.

Sindicatul menționează că au specificat în Memorandum că prevederile Legii ar urma să instituie condiţii restrictive pentru TAROM, prin care va pune compania în inferioritate concurenţială, pentru că vor conduce la crearea unui cadru de funcţionare necompetitiv în raport cu operatorii privaţi din domeniu.

Totodată, vor determina limitarea dezvoltării şi adâncirea unui deficit, deja existent, de personal specializat în cadrul companiei, împiedicând angajarea sau menţinerea personalului înalt specializat prin pachete salariale atractive în raport cu oferta din piaţa muncii şi gestionarea flexibilă a bugetului de salarii, în funcţie de necesităţile de operare, dar şi de fluctuaţiile manifestate pe piaţa muncii din domeniul aviaţiei comerciale, a mai afirmat sindicatul Unit TAROM.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9709 RON
-0.00170
USD
USD: 4.567 RON
-0.02020
GBP
GBP: 5.897 RON
0.00890
HUF
HUF: 1.2719 RON
0.00200
BGN
BGN: 2.5416 RON
-0.00090
CHF
CHF: 5.1374 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---