Externe

Catedrala Schimbarea la față din Odesa, distrusă din temelii. Răspunsul lui Zelenski în urma celor mai recente atacuri: „Va exista o răzbunare”

schedule 23 iul. 2023, 14:22

Catedrala Schimbarea la față din Odesa, distrusă din temelii. Răspunsul lui Zelenski în urma celor mai recente atacuri: „Va exista o răzbunare”
Foto: Первый Городской. Одесса/Facebook

În urma atacurilor de sâmbătă noapte, mai multe monumente și locuințe din orașul-port Odesa, Ucraina, au fost distruse de rachetele rușilor. Catedrala Ortodoxă Schimbarea la față din centrul istoric al orașului a fost distrusă din temelii. Oamenii luptă acum să salveze cât mai multe obiecte sacre din lăcașul de cult. Arhidiaconul catedralei a afirmat că distrugerile monumentului UNESCO sunt enorme. Iată prima reacție a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski după ultimele atacuri ale forțelor lui Putin. 

Catedrala Ortodoxă Schimbarea la față din Odesa, distrusă din temelii de ruși

„Distrugerile sunt enorme, jumătate din catedrală este acum fără acoperiş”, a spus Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. 

În acest timp, mai multe persoane acționau pentru a scoate documente și obiecte de valoare din lăcașul de cult, a cărei podea a fost inundată de apa folosită de pompieri pentru a stinge incendiul.

Două persoane care se aflau în interior în momentul acțunii militare ale Rusiei au fost rănite.

„Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, o vom restaura”, a spus Palciuk Arhidiaconul catedralei din centrul oraşului Odesa, Andrii Palciuk. 

Răspunsul lui Zelenski în urma celor mai recente atacuri

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a condamnat, duminică, cele mai recente lovituri ale Moscovei asupra Odesei. 

„Rachete împotriva orașelor pașnice, împotriva clădirilor rezidențiale, a unei catedrale... Nu poate exista nicio scuză pentru răul rusesc”, a transmis Zelensky. 
„Ca întotdeauna, acest rău va pierde și va exista cu siguranță o răzbunare față de teroriștii ruși pentru Odesa. Vor simți această ripostare”, a afirmat el, completând că celor răniți li se acordă asistență medicală.
„Sunt recunoscător tuturor celor care ajută oamenii și tuturor celor care sunt alături de Odesa în gândurile și emoțiile lor. Vom trece peste asta. Vom restabili pacea. Și pentru aceasta, trebuie să învingem răul rusesc”, a continuat președintele Ucrainei.

Un obuz a lovit Catedrala Schimbarea la față

În cursul nopții de 23 iulie, Rusia a lansat cinci tipuri de rachete asupra orașului portuar sud-ucrainean Odesa, provocând pagube infrastructurii portuare și avariind cel puțin șase clădiri rezidențiale, inclusiv clădiri de apartamente, precum și fațadele și acoperișurile multor clădiri din oraș, inclusiv două monumente istorice, a transmis Comandamentul Operativ Sud.

Apărarea aeriană a Ucrainei a raportat că a interceptat nouă dintre cele 19 rachete lansate de Rusia asupra orașului Odesa:

  • 5 rachete de croazieră Oniks din sistemul de rachete de coastă Bastion (Crimeea);
  • 3 rachete de croazieră Kh-22 lansate din aer - lansate de la aeronave Tu-22MZ (Marea Neagră);
  • 4 rachete de croazieră Kalibr lansate de pe mare - se presupune că de pe un submarin (Marea Neagră);
  • 5 rachete de croazieră Iskander-K lansate de pe uscat (Crimeea);
  • 2 rachete balistice Iskander-M (Crimeea).
  • Apărarea aeriană a doborât patru rachete Kalibr și cinci Iskander-K.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---