Social

Vine lumina din Țara Sfântă: drumul de la Ierusalim în România

schedule 15 apr. 2023, 09:17

Vine lumina din Țara Sfântă: drumul de la Ierusalim în România
Foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Lumina Sfântă va veni astăzi de la Ierusalim, în noaptea Învierii. În Țara Sfântă se fac ultimele pregătiri. Sfânta Lumină va fi adusă din orașul care este sufletul creștinătății sâmbătă seară, în jurul orei 18:30, de Superiorul Așezămintelor Patriarhale Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie. Aceasta va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”.

Vine lumina din Țara Sfântă

Sâmbătă, după orele prânzului, este așteptată Lumina Sfântă să se pogoare. Patriarhul Ierusalimului va intra în Mormântul Sfânt și, după o ceremonie specială, după ce va fi verificat de forțele de ordine pentru a nu avea asupra sa nicio sursă de foc, va intra în mormânt, se va ruga și va aștepta ca lumina să se pogoare. De acolo, va ajunge mai departe în casele fiecărui creștin.

Reprezentanții tuturor țărilor ortodoxe vor prelua candela luminată, iar din Țara Sfântă vor merge către aeroportul din Tel Aviv, unde va fi împărțită către mai multe teritorii. 

Arhimandritul Teofil Anastasoaie va prelua candela și va merge mai departe cu ea către Otopeni, acolo unde va fi împărțită, în această seară, între mai multe orașe din România. Mai multe avioane vor pleca cu lumina către Iași, Timișoara și Baia Mare.

Un elicopter va duce Lumina Sfântă la Brașov și o mașină va pleca la Constanța cu focul sfânt. Delegația oficială va duce lumina sfântă și la Patriarhia Română de la Otopeni. 

Pregătiri pentru aducerea Luminii Sfinte în România. Tradiția, inaugurată de Patriarhul Daniel în 2009

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, a transmis Biroul de presă al Patriarhiei Române. Sâmbătă seară, între orele 19:30 și 20:30, va aea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini în Catedrala Patriarhală. Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inaugurată de Patriarhul Daniel în anul 2009.. 

Lumina este adusă de Patriarhul Ierusalimului. Focul Sfânt este considerat un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an, de Paște, la Ierusalim, în Sâmbătă Mare, în timpul Vecerniei Mari, între orele 12:30 și 14:30. Atunci, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc ce se pogoară din cer. 

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare de către polițiști civili, care nu sunt creștini, pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare. De regulă, sunt trei oameni ai legii: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Mai clar, rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. Totodată, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase, apoi, la momentul potrivit, luminile se sting și ușa se sigilează, la intrare rămânând doar gardienii.

După slujbă, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat numai cu un stihar alb, cu epitrahil și brâu, se duce la Sfântul Mormânt, unde la intrare este controlat de polițiști în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor.

Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”. Conform tradiției, acesta este însoțit numai de un arab de religie islamică. Ulterior, patriarhul intră singur în încăperea cu Mormântul Sfânt și îngenunchează în fața Iespedei. 

După rugăciune, cei prezenți în biserică au deseori prilejul să vadă o lumină precum un fulger, care vine prin cupola de deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Această lumină ajunge până la Iespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, de a o așeza în două cupe de aur și a se întoarce în „Capela Îngerului”, pentru ca apoi să aprindă două mănunchiuri de câte 33 de lumânări și a împărți lumina credincioșilor. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6386 RON
0.01490
GBP
GBP: 5.8873 RON
0.00100
HUF
HUF: 1.2562 RON
-0.00410
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.1926 RON
0.02310
Convertor valutar

Rezultat: ---