Externe Locale Showbiz Economic

Consolidarea Securității Europene: UE planifică un comisar pentru apărare și România avansează în energie nucleară

schedule 15 feb. 2024, 17:06

Consolidarea Securității Europene: UE planifică un comisar pentru apărare și România avansează în energie nucleară
Christophe Licoppe/Shutterstock
UE consolidează securitatea și apărarea; România avansează în energie nucleară pentru autonomie strategică.

Uniunea Europeană face pași importanți în direcția consolidării securității și apărării pe continent, în contextul tensiunilor geopolitice actuale. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține ideea creării unui post de comisar dedicat apărării, o mișcare ce vine în întâmpinarea nevoii de a întări capacitățile militare ale blocului comunitar. Această inițiativă reflectă dorința de a asigura o mai mare autonomie strategică a UE, în lumina evenimentelor recente, inclusiv războiul din Ucraina.

Pe plan intern, România contribuie la acest efort de întărire a securității energetice, prin avansarea proiectelor de la Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă. Un Memorandum de Înțelegere a fost semnat cu compania italiană Ansaldo Nucleare și SACE, agenția de credit la export a Italiei, pentru dezvoltarea și finanțarea retehnologizării și extinderii capacităților centralei. Această mișcare este esențială pentru asigurarea unei surse de energie curată și fiabilă, cu un impact semnificativ asupra decarbonizării și a independenței energetice a României.

În contextul actual, în care securitatea energetică și cea militară sunt interconectate și vitale pentru stabilitatea și prosperitatea Europei, aceste inițiative reprezintă pași concreți către o Uniune Europeană mai puternică și mai autonomă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---