Externe

Președintele Klaus Iohannis merge astăzi în Ungaria. Ce speră să obțină de la Budapesta

schedule 11 oct. 2023, 08:03

Președintele Klaus Iohannis merge astăzi în Ungaria. Ce speră să obțină de la Budapesta
Foto: Cristian Cristel/Agerpres

Președintele României, Klaus Iohannis, merge astăzi în Ungaria, pentru a se întâlni cu omologul maghiar Katalin Novak. Este o premieră, având în vedere că este prima vizită oficială la Budapesta a unui șef de stat român, din ultimii 14 ani.  

Preşedintele Klaus Iohannis, vizită oficială în Ungaria

Discuţiile se vor axa pe cooperarea dintre cele două state, dar şi pe dezvoltarea de proiecte comune. De altfel, este prima vizită oficială a unui şef de stat din România la Budapesta, din ultimii 14 ani. Traian Băsescu a fost ultimul preşedinte care a avut o astfel de vizită în Ungaria, în februarie 2009.

Vizita vine după ce liderul maghiar a fost în România în septembrie 2022 și de asemenea a participat anul acesta la Summitul inițiativei celor trei mări.

Cei doi președinți vor avea convorbiri oficiale și convorbiri tete-a-tete, iar mai apoi Iohannis va depune și o coroană de flori la monumentul ostașului necunoscut.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis va arăta, la Budapesta, că „Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări reprezintă un instrument fundamental, care a vizat structurarea cooperării bilaterale pe baze noi, moderne, pragmatice şi de respect reciproc, în beneficiul tuturor cetăţenilor români şi ungari, indiferent de etnie. Cadrul oferit de acesta a condus, timp de peste 20 de ani, la rezultate importante în plan economic, prin creşterea şi diversificarea schimburilor comerciale”.

„Preşedintele României va reitera interesul şi deschiderea părţii române pentru o cooperare constructivă, pragmatică şi transparentă cu Ungaria, stat vecin membru UE şi aliat NATO, în vederea dezvoltării de proiecte de interes comun şi a obţinerii de rezultate concrete, pe baza şi în spiritul principiilor şi valorilor incluse în documentele fundamentale care definesc parametrii relaţiei bilaterale”, a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit acesteia, cei doișefi de stat vor analiza situaţia actuală la nivel regional, european şi global, prin prisma războiului ilegal şi neprovocat, declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, cu accent pe implicaţiile securitare, energetice, alimentare şi privind lanţurile de distribuţie.

„În acest context, vor fi abordate şi măsurile de sprijin pentru cei mai afectaţi parteneri din regiune, în special Republica Moldova. În ceea ce priveşte agenda europeană, Preşedinţii României şi Ungariei vor discuta despre priorităţile Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care Ungaria o va deţine în a doua parte a anului 2024”, se mai arată în comunicatul de rpesă oficial.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---