Politic Știri externe

Preşedintele Germaniei, vizită de stat în România. Steinmeier va avea întâlniri oficiale la Bucureşti, Sibiu și Timişoara

schedule 24 mai 2023, 09:05

Preşedintele Germaniei, vizită de stat în România. Steinmeier va avea întâlniri oficiale la Bucureşti, Sibiu și Timişoara
Gints Ivuskans / Shutterstock

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, va efectua o vizită de stat în România, de miercuri până vineri, în urma invitaţiei preşedintelui Klaus Iohannis.

Președintele Germaniei vine în România. Unde va avea întâlniri oficialul german

Preşedintele Germaniei va efectua o vizită de lucru de câteva zile în România. Acesta va fi întâmpinat, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Cei doi lideri vor avea discuții tete-a-tete şi oficiale, după care vor susține declaraţii de presă comune.

Administraţia Prezidenţială a transmis că discuţiile dintre cei doi lideri de stat se vor concentra pe dezvoltarea şi aprofundarea cooperării româno-germane în toate domeniile de actualitate, în plan politic, de securitate şi economic. De asemenea, oficialii vor transmite și un mesaj de solidaritate şi sprijin pentru Ucraina, țară care a fost afectată și invadată de Rusia în data de 24 februarie 2022, dar vor discuta și despre sprijinul şi susţinerea pe care o oferă Republicii Moldova.

Frank-Walter Steinmeier și Iohannis vor avea şi un schimb de opinii cu privire la evoluţia situaţiei de securitate şi consolidarea în continuare a posturii de apărare înaintată pe Flancul Estic al NATO, în pregătirea Summitului de la Vilnius.

Președintele german, întâlniri la București, Sibiu și Timișoara

Președintele Germaniei se va întâlni la Bucureşti cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. De asemenea, liderul german are o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri.

Joi, preşedinţii Klaus Iohannis şi Frank-Walter Steinmeier vor merge la Sibiu, la primărie, unde se vor întâlni cu reprezentanţii comunităţii germane din România şi vor vizita Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal" şi Biserica evanghelică fortificată din comuna Cristian.

În ultima sa zi în România, preşedintele Germaniei se va afla la Timişoara. Acesta va fi gazda unui concert la Filarmonica din Timişoara, deoarece oraşul este Capitala Europeană a Culturii în 2023. Îmoreună cu primarul Dominic Fritz va vizita centrul oraşului. Totodată, liderul german va vizita şi Liceul Teoretic "Nikolaus Lenau" şi se va întâlni cu reprezentanţi ai minorităţii germane şi ai celei evreieşti.

Potrivit Ambasadei Germaniei la Bucureşti, preşedintele federal va fi însoţit în vizita în România de ministrul de stat pentru Europa şi Climă din cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe, Anna Luhrmann, precum şi de o delegaţie de parlamentari, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi oameni de cultură.

SONDAJ

Susțineți o grevă a medicilor?

Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!
EUR
EUR: 4.9696 RON
-0.00560
USD
USD: 4.6562 RON
-0.02600
GBP
GBP: 5.7565 RON
-0.00850
HUF
HUF: 1.3383 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5409 RON
-0.00290
CHF
CHF: 5.1125 RON
0.01590
Convertor valutar

Rezultat: ---