Externe

Trump promite eliberarea jurnalistului Evan Gershkovici din Rusia după alegerile din SUA

schedule 24 mai 2024, 08:16

Trump promite eliberarea jurnalistului Evan Gershkovici din Rusia după alegerile din SUA
Evan El-Amin / Shutterstock
Trump promite eliberarea jurnalistului Gershkovici, deținut în Rusia, folosind relația cu Putin, în timp ce Biden critică abordarea sa.

Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că va folosi relația sa cu președintele rus Vladimir Putin pentru a asigura eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovici, care este deținut în Rusia. Trump a afirmat pe platforma sa Truth Social că Gershkovici, reporter la The Wall Street Journal, va fi eliberat "aproape imediat după alegeri, dar cu siguranță înainte de a prelua funcția". El a adăugat că Putin "va face acest lucru pentru mine, dar nu și pentru altcineva, iar noi nu vom plăti nimic".

Evan Gershkovici a fost arestat în martie 2023 în orașul Ekaterinburg, sub acuzația de spionaj, o infracțiune care în Rusia se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare. Atât Gershkovici, cât și The Wall Street Journal și guvernul SUA neagă acuzațiile. Ambasadoarea americană Lynne Tracy a vizitat jurnalistul în detenție și a raportat că acesta își menține o stare de spirit pozitivă.

Campania președintelui democrat Joe Biden a criticat declarațiile lui Trump, acuzându-l că folosește situația americanilor încarcerați pe nedrept ca recuzită politică. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat orice contacte între Putin și Trump în legătură cu acest caz. În februarie, Putin a sugerat că eliberarea lui Gershkovici ar putea fi posibilă în schimbul lui Vadim Krasikov, un rus condamnat pe viață în Germania pentru crimă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.977 RON
USD
USD: 4.6462 RON
-0.01990
GBP
GBP: 5.8694 RON
-0.00720
HUF
HUF: 1.2551 RON
0.00970
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.1386 RON
-0.00370
Convertor valutar

Rezultat: ---