Externe Politic

Fostul președinte Donald Trump, exclus de pe buletinele de vot în Illinois pentru alegerile primare republicane

schedule 29 feb. 2024, 10:27

Fostul președinte Donald Trump, exclus de pe buletinele de vot în Illinois pentru alegerile primare republicane
Evan El-Amin / Shutterstock
Donald Trump a fost declarat ineligibil pentru alegerile primare republicane din Illinois, cu posibile apeluri și un verdict așteptat de la Curtea Supremă.

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a fost declarat ineligibil pentru a participa la alegerile primare republicane din statul Illinois, decizie ce îl exclude de pe buletinele de vot pentru acest scrutin. Această hotărâre a fost luată de judecătoarea Tracie Porter, membră a Partidului Democrat, în contextul în care Curtea Supremă a SUA se pregătește să evalueze dacă acțiunile lui Trump în timpul asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 îl fac neeligibil pentru funcții publice.

Decizia judecătoarei Porter se alătură celor din statele Maine și Colorado, unde Donald Trump a fost de asemenea declarat ineligibil. În ciuda acestui fapt, Curtea Supremă, care are o majoritate conservatoare, este considerată puțin probabil să se pronunțe împotriva lui Trump, având în vedere dorința de a evita suspiciunile de ingerință electorală.

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Donald Trump, Steven Cheung, a criticat decizia și a anunțat că se va face apel. Argumentul legal pentru ineligibilitatea lui Trump se bazează pe cel de-al 14-lea Amendament al Constituției SUA, care exclude de la cele mai înalte funcții publice pe oricine s-a angajat în acte de „rebeliune” după ce a depus jurământul de a apăra Constituția.

În total, aproximativ 30 de state au depus recursuri pentru ineligibilitatea lui Trump, cu succes în două dintre ele. Se așteaptă ca Curtea Supremă să ofere un verdict definitiv în această chestiune, care va clarifica statutul fostului președinte în privința alegerilor viitoare.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---