Inculparea lui Donald Trump în cazul documentelor secrete a plasat SUA „pe un parcurs periculos”, comentează The Washington Post
„Inculparea pronunţată de o instanţă federală cu juraţi reprezintă un moment extraordinar în istoria juridică şi politică a Statelor Unite, generând riscuri majore atât pentru Departamentul Justiţiei şi, prin extensie, pentru Administraţia preşedintelui Biden, cât şi pentru Trump. Procurorul special Jack Smith, care a condus investigaţia, şi procurorul general Merrick Garland, care a permis avansarea procedurii de inculpare, au plasat ţara pe un parcurs periculos, dar Trump însuşi a contribuit la forţarea mâinii procurorului.
Trump se va prezenta marţi la o instanţă federală din Miami pentru a-i fi prezentate acuzaţii referitoare la atribuţii centrale ale comandantului suprem: gestionarea sau ceea ce autorităţile federale numesc gestionarea inadecvată a secretelor de siguranţă naţională”, a comentat jurnalistul Dan Balz, într-un editorial publicat în cotidianul The Washington Post sub titlul „Inculparea lui Trump plasează naţiunea pe un parcurs periculos”.
Citește și:
Oana Lis, prima reacție după ce s-a spus că soțul ei a murit
Cum reușește Alina Eremia să se mențină în formă
Mara Bănică, primele declarații despre revenirea la Acces Direct
„Nu ar putea scrie nimeni un astfel de scenariu, întrucât este marcat prea mult de risc şi ironie pentru a fi real. Şi totuşi aşa este: un fost preşedinte este inculpat într-un caz penal de către Departamentul Justiţiei în timp ce încearcă să revină la Casa Albă. Iar pericolul pentru naţiune este cu atât mai mare cu cât inculparea vine de la Administraţia condusă de cel care l-a învins în 2020, Biden, care ar putea fi adversarul său în 2024”, a explicat editorialistul.
„Trump, inculpat de două ori în procedura demiterii şi achitat de două ori în Congres, supravieţuitorul a numeroase investigaţii şi cel mai perturbator politician din perioada sa, intră acum în cel mai provocator capitol al vieţii sale. Juriul unei instanţe, nu oficialii aleşi care l-au achitat în procedurile Congresului, vor evalua acuzaţiile. Alegătorii republicani vor stabili dacă este cel mai puternic candidat în scrutinul prezidenţial. Iar, dacă va fi desemnat candidatul Partidului Republican, publicul general va decide dacă trebuie să fie din nou preşedinte”, subliniază editorialistul.
Citește și:
Încep alegerile primare în SUA. Iowa este primul stat în care au loc primele alegeri
Donald Trump se confrunta cu un proces istoric
Horoscopul Italian al Dragostei pentru 2023: Ce îi așteaptă pe nativi în acest an pe plan amoros
„Evenimentele judiciare şi politice se vor derula în paralel şi nu există garanţii că rezultatul din instanţă şi cel de la vot vor fi aceleaşi. Această situaţie evidenţiază caracterul excepţional al deciziei autorităţilor guvernamentale federale de inculpare a unui fost preşedinte şi generează probabilitatea ca Trump să utilizeze inculparea pentru a inflama dezbaterile politice, cum a început să facă joi noapte”, a marcat editorialistul.
„Noua inculpare (...) implică activităţi oficiale şi acţiuni din timpul mandatului de preşedinte şi după încheierea acestuia. Trump beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Autorităţile federale vor trebui să demonstreze acuzaţiile în instanţă (...). Cu toate acestea, acuzaţiile generează semne de întrebare privind capacităţile lui Trump de a deţine a doua oară funcţia de preşedinte. Noua inculpare ar putea să nu fie ultimul caz semnificativ pentru Trump. Departamentul Justiţiei continuă să ancheteze rolul său în violenţele produse la Capitoliu pe 6 ianuarie 2021 şi tentativele de schimbare a rezultatului scrutinului prezidenţial”, a completat editorialistul.
Citește și:
Trump reafirmă angajamentul SUA pentru NATO condiționat
Trump denunță abordarea lui Biden privind Israel și Hamas
Trump se angajează să-l elibereze pe Gershkovici după alegeri
Primele declarații ale lui Donald Trump după inculpare
Fostul președinte american Donald Trump a avut prima apariție publică după inculpare, unde a oferit declarații despre acuzele aduse. Aflat în faţa unui grup de susţinători din Georgia, republicanul a caracterizat întreaga situaţie ca fiind o încercare de a-l împiedica să se întoarcă la Casa Albă.
Fostul șef de stat se confruntă cu 37 de capete de acuzare pentru că ar fi păstrat documente clasificate la reședința sa din Mar-a-Lago. Până la înfăţişarea sa în faţa unui juriu federal din Miami, Donald Trump continuă să critice cele întâmplate şi spune că tot ce se întâmplă este absolut ridicol.
„Această punere sub acuzare, ridicolă şi fără bază, făcută de către Departamentul de „Injustiţie“, manevrat de administraţia lui Biden, va rămâne printre cele mai oribile abuzuri de putere din istoria ţării noastre. Foarte multă lume a spus asta, până şi democraţii”, sunt declarațiile lui Donald Trump.
„Mă atacă pentru că suntem din nou, cu mult, înaintea lui Biden în sondaje”, a asigurat fostul lider de la Casa Albă, în pofida faptului că sondajele de opinie nu indică un avantaj clar în această etapă.