Politic

Olaf Scholz se va întâlni la București cu Maia Sandu și Klaus Iohannis. Ce au pe agenda discuțiilor

schedule 03 apr. 2023, 08:48

Olaf Scholz se va întâlni la București cu Maia Sandu și Klaus Iohannis. Ce au pe agenda discuțiilor
Foto: faz/Youtube.com

Olaf Scholz se va întâlni astăzi, în România, la Palatul Cotroceni din București, cu președintele Klaus Iohannis și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Pe agenda de discuții se numără teme precum procesul de aderare a României la spațiul Schengen, cât și noi măsuri pentru sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova. Cancelarul german va purta un dialog cu și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, apoi oficialul străin se va întâlni cu reprezentanți ai minorității germane din România. Aceasta este prima vizită a lui Olaf Scholz la București de la preluarea funcției de șef al guvernului federal. 

Olaf Scholz, vizită în România. Cancelarul german se va întâlni la București cu Maia Sandu și Klaus Iohannis

Administrația Prezidențială a transmis că discuțiile dintre Klaus Iohannis și Olaf Scholz se vor concentra pe dezvoltarea cooperării româno-germane și dinamizarea schimburilor economice și a investițiilor, având în vedere faptul că Germania este cel mai important partener comercial al țării noastre și al doilea investitor în economia românească. De asemenea, se va urmări asigurarea unei coordonări strânse în cadrul UE și NATO. 

Cei doi lideri vor avea un schimb de opinii privind teme de actualitate, între care procesul de aderare a României la spațiul Schengen, măsurile pentru sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova, asigurarea competitivităţii economiei europene, securitatea energetică, schimbările climatice şi tranziţia verde. 

Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul Olaf Scholz vor discuta şi despre situaţia de securitate generată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, prin prisma evoluțiilor recente, cooperarea pentru sprijinirea multidimensională a Ucrainei, ajutorarea refugiaţilor, facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către piaţa globală, precum şi sprijinirea parcursului european al acestei ţări. 

Vor vorbi și despre cooperarea româno-germană în domeniul Apărării pentru a consolida postura de descurajare pe Flacul Estic al Alianței Nord- Atlantice și pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre.

„Vizita cancelarului federal Olaf Scholz subliniază importanţa semnificativă a relaţiilor noastre bilaterale cu România, care sunt mai apropiate şi mai de încredere ca niciodată. Prin această vizită, transmitem împreună cu partenerii noştri români un semnal important al unităţii Europei, mai ales în aceste vremuri dificile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Pe lângă o serie de teme bilaterale, discuţiile se vor axa pe sprijinul şi solidaritatea cu Ucraina şi cu Republica Moldova. Aş dori să mulţumesc României, partenerul şi prietenul nostru apropiat, pentru sprijinul şi disponibilitatea de a ajuta Ucraina şi Republica Moldova”, a precizat ambasadorul Germaniei în România, Peer Gebauer.

Cei trei oficiali vor susține declarații de presă comune

La finalul convorbirilor oficiale, Maia Sandu, Klaus Iohannis şi Olaf Scholz vor susţine declaraţii de presă comune, la Palatul Cotroceni. 

Ambasadorul Germaniei în România va fi primit, luni, la Palatul Elisabeta, de către Custodele Coroanei Române, Margareta, și de principele consort. La întâlnire va fi prezent și ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
0.00030
USD
USD: 4.6356 RON
0.00460
GBP
GBP: 5.901 RON
-0.01540
HUF
HUF: 1.2574 RON
-0.00050
BGN
BGN: 2.5443 RON
0.00020
CHF
CHF: 5.2368 RON
-0.00900
Convertor valutar

Rezultat: ---