Externe

Vizita lui Viktor Orban la Moscova atrage critici din partea liderilor UE

schedule 05 iul. 2024, 14:58

Vizita lui Viktor Orban la Moscova atrage critici din partea liderilor UE
Alexandros Michailidis / Shutterstock
Viktor Orban vizitează Moscova, atrăgând critici UE pentru că nu reprezintă blocul în discuțiile cu Putin.

Premierul ungar Viktor Orban a efectuat o vizită la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, declanșând o serie de critici din partea liderilor Uniunii Europene. Orban a descris vizita ca fiind parte dintr-o "misiune de pace", în ciuda faptului că nu deține un mandat din partea UE pentru a negocia în numele blocului comunitar.

Liderii europeni, inclusiv președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell, au subliniat că Orban nu reprezintă Uniunea Europeană în această vizită și au avertizat că nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără implicarea Ucrainei. Von der Leyen a accentuat că "îngăduința nu îl va opri pe Putin" și că "doar unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina".

Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat susținerea UE pentru Ucraina și a asigurat că aceasta nu va slăbi, în ciuda vizitei controversate a lui Orban. Premierul finlandez Petteri Orpo a descris vizita ca fiind "foarte deranjantă" și a sugerat că aceasta arată dispreț față de îndatoririle președinției UE și subminează interesele Uniunii.

Vizita vine într-un moment în care Ungaria a preluat recent președinția semestrială a blocului comunitar și urmează unui armistițiu propus de Orban președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost refuzat. Criticii consideră că această acțiune a premierului ungar subminează poziția comună a UE și reprezintă un abuz în contextul actual al relațiilor internaționale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9755 RON
0.00180
USD
USD: 4.5904 RON
0.00710
GBP
GBP: 5.8857 RON
-0.00860
HUF
HUF: 1.2625 RON
0.00570
BGN
BGN: 2.5439 RON
0.00090
CHF
CHF: 5.1244 RON
-0.00560
Convertor valutar

Rezultat: ---