Externe

Proteste masive la Budapesta cer demisia lui Viktor Orban în urma acuzațiilor de corupție

schedule 27 mar. 2024, 07:03

Proteste masive la Budapesta cer demisia lui Viktor Orban în urma acuzațiilor de corupție
Alexandros Michailidis / Shutterstock
Proteste la Budapesta cer demisia premierului Orban după acuzații de corupție și manipulare a justiției, în contextul unui scandal politic major.

Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, în urma unor acuzații de corupție care au zguduit scena politică maghiară. Protestatarii, mulți dintre ei purtând torțe, au mărșăluit de la biroul procurorului-șef spre clădirea Parlamentului, scandând lozinci precum „Demisia, demisia”.

Controversa a izbucnit după ce Peter Magyar, un fost membru al guvernului și avocat, a publicat o înregistrare audio în care fostul ministru al justiției, Judit Varga, discută despre încercări de a influența un dosar de corupție. Înregistrarea pretinde să arate cum consilierii șefului de cabinet al lui Orban, Antal Rogan, au sugerat procurorilor să elimine anumite părți din documente în cazul fostului secretar de stat din Ministerul Justiției, Pal Volner, acuzat de corupție.

Magyar, care a fost căsătorit cu Varga, a declarat că înregistrarea a fost făcută în ianuarie 2023 și a anunțat intenția de a forma un nou partid politic pentru a concura actuala administrație. Procurorii au afirmat că vor analiza înregistrarea și vor aduna probe suplimentare.

Acuzațiile vin într-un moment delicat pentru Orban, cu alegerile europarlamentare din iunie apropiindu-se. Scandalul survine după demisia recentă a președintei țării, Katalin Novak, și a lui Judit Varga, în urma unui alt scandal de abuz sexual.

Guvernul, prin purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs, a refuzat să comenteze în mod direct asupra conținutului înregistrării, iar Judit Varga a acuzat pe rețelele de socializare că Magyar a folosit înregistrarea pentru a-și atinge scopurile politice. În ciuda asigurărilor procuraturii că ancheta va continua, opoziția politică este așteptată să folosească acest scandal în avantajul său în contextul electoral iminent.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
0.00020
USD
USD: 4.6109 RON
0.00470
GBP
GBP: 5.7827 RON
-0.00080
HUF
HUF: 1.2877 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5443 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0812 RON
0.00800
Convertor valutar

Rezultat: ---