Externe

Proteste violente în Georgia împotriva legii privind „agenții străini”

schedule 17 apr. 2024, 07:41

Proteste violente în Georgia împotriva legii privind „agenții străini”
https://pixabay.com/illustrations/georgia-flag-country-symbol-nation-4644799/
Proteste în Georgia împotriva legii "agenților străini", cu ciocniri și critici la adresa restricțiilor asupra ONG-urilor și presei.

Mii de persoane au protestat în capitala Georgiei, Tbilisi, împotriva unui proiect de lege controversat care ar clasifica anumite organizații ca „agenți străini”. Protestele au escaladat marți seara, când poliția a folosit forța pentru a dispersa mulțimea adunată în fața Parlamentului. Agenții antirevoltă au utilizat spray-uri cu gaze iritante, iar mai mulți protestatari au fost reținuți.

Proiectul de lege, care a trecut de un prim vot în Parlament, a stârnit îngrijorări în rândul opoziției și al societății civile, care îl compară cu legislația similară din Rusia și susțin că ar putea restrânge libertățile și ar afecta aspirațiile Georgiei de a se apropia de Uniunea Europeană. Președinta țării, Salome Zurabișvili, a condamnat decizia, numind-o „contrară voinței poporului” și o „strategie rusă de destabilizare”.

Partidul Visul Georgian, aflat la guvernare, argumentează că legea este necesară pentru a promova transparența și a combate influențele externe. Cu toate acestea, criticii tem că legea va fi folosită pentru a suprima organizațiile neguvernamentale și presa independentă.

Proiectul de lege trebuie să treacă de trei lecturi în Parlament și se confruntă cu posibilitatea unui veto din partea președintei, care este critică față de inițiativă. În ciuda presiunilor internaționale și a protestelor interne, guvernul georgian pare hotărât să continue cu adoptarea legii.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---