Social

Europa, în haos după ridicarea embargoului pe cereale ucrainene. Fermierii bulgari au blocat punctele de trecere a frontierei cu România

schedule 18 sept. 2023, 14:59

Europa, în haos după ridicarea embargoului pe cereale ucrainene. Fermierii bulgari au blocat punctele de trecere a frontierei cu România
Foto: Agri.bg

Decizia Comisiei Europene de ridicare a embargoului pe cerealele ucrainene aruncă Europa în haos. Polonia, Ungaria şi mai nou România anunţă prelungirea restricţiilor, timp în care în Bulgaria fermierii protestează împotriva acestei măsuri. La Ruse, traficul a fost infernal din această cauză. Începând cu ora 12.00 autoritățile bulgare nu mai permit intrarea în Bulgaria tuturor mijloacelor de transport, indiferent de categoria din care acestea fac parte, prin PTF Negru Vodă.

În cadrul unei acţiuni de protest la nivel naţional, fermierii bulgari au blocat luni peste 40 de drumuri importante şi puncte de trecere a frontierei, iar aproximativ 26 de organizaţii din tot sectorul participă la protest, a anunţat Uniunea Fermierilor din Bulgaria, transmite BTA.

Manifestanții au blocat punctul de trecere a frontierei către țara noastră de la podul peste Dunăre, șoseaua către și dinspre podul peste Dunăre 2. Drumul de la Kardam până la granița cu România a fost blocat numai pentru camioane grele. 

Conducerea Uniunii Fermierilor din Bulgaria s-a adunat la aeroportul din Byala Slatina, unde au fost aduse toate utilajele agricole din regiune. 

„Ne cerem scuze cetăţenilor şi îi avertizăm să amâne călătoriile planificate în 18 şi 19 septembrie, deoarece drumurile principale vor fi închise în toată ţara”, a declarat Georgi Stoyanov, preşedintele Uniunii. Protestul se va muta marţi la Sofia

Cererile industriei către guvern

Acţiunile eficiente de protest vor continua până când toate cererile vor fi îndeplinite, a spus Stoyanov. Cererile industriei către guvern sunt: să continue interzicerea importurilor de produse agricole din Ucraina, extinzând dreptul de veto la fructe, legume, carne, lapte şi miere, fermierilor să li se plătească până în 30 septembrie întreaga sumă a despăgubirilor pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina iar ajutorul de stat pentru zonele pierdute în urma dezastrelor naturale să fie plătit imediat. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---