Sănătate

Virozele și gripa au umplut spitalele. E criză de antivirale

schedule 04 ian. 2024, 08:39

Virozele și gripa au umplut spitalele. E criză de antivirale
Foto: Captura Stirile PRO TV

E criză de antivirale în farmacii, în plin val de gripă şi viroze. Bolnavii au umplut spitalele, iar stocurile de medicamente au ajuns pe terminate. Cum ne dăm seama că avem gripă și cât costă medicamentele?

Spitalele din România, pline de bolnavi cu gripă și viroze

E haos în spitalele de pediatrie, iar medicii abia fac faţă să consulte toţi copiii. De departe, cel mai frecvent diagnostic este gripa de tip A. 

Dar cum îți dai seama dacă ai gripă? Medicii spun că diagnosticul se recunoaște cel mai ușor după primele semne. „Este rapidă şi furioasă, vine acum în cursul dimineţii cu primele simptome, iar până seara ai 40 de grade, te dor muşchii, te doare capul, vomiţi, tuşeşti”, explică Mihai Craiu, medic pediatru.

Tusea nu trebuie să persiste mai mult de două-trei săptămâni, altminteri este simptomul unor alte afecțiuni.

„Aş asocia tusea cu trei semne generale de pericol - în cazul în care tusea produce sistematic vărsături. Dacă tuşeşti atât de frecvent încât vomiţi, trebuie văzuţi de doctori pentru că infecţia cu Bordetella poate să evolueze grav. Al doilea scenariu este tusea care se însoţeşte cu febra foarte mare. Ar putea fi pneumonie. Şi al treilea lucru, tuse cu desaturare”, adaugă Mihai Craiu, medic pediatru.

În toată țara, spitalele sunt pline. La Galați, numărul de prezentări la Urgențe a crescut cu aproape 50% față de perioada de dinainte de sărbători. 

„Patologia care predomină în acest moment este cea respiratorie, însemnând virozele, gripele, pneumoniile, virusul sincițial respirator, insuficiențele respiratorii mari”, a declarat Roxana Elena Bogdan Goroftei, şef UPU Pediatrie.

Odată testaţi, cu toţii caută tratamentul antiviral în farmacii, care e din ce în ce mai greu de găsit. „Sunt foarte căutate, cererea este foarte mare, stocurile sunt făcute din timp. Ne-ar fi fost foarte greu să acoperim în ultima clipă”, spun farmaciştii, potrivit Observator.

Cât costă medicamentele pentru gripă

Rețeta pentru gripă costă aproximativ 100 de lei, iar dacă boala se complică, costurile ajung și la 200 de lei, cu tot cu antibiotic. 

„Din cauza faptului că lumea, de Revelion şi de Crăciun, se adună în acelaşi loc... Categoric, când încep şcolile şi grădiniţele cazurile să fie mai multe. Unde iernile sunt friguroase, atunci transmiterea este mai scăzută, când apar fluctuaţii de temperatură, zile mai calde, două mai reci, riscul de transmitere este mult mai mare”, spune Vlad Murărescu, medic specialist boli infecţioase.

La camera de gardă a Institutului Matei Balș din București sunt peste 200 de prezentări zilnic. Dacă ne referim la numărul total din spital, atunci se dublează, așa că și timpul de așteptare pentru pacienți crește zilnic. 

Medicii recomandă vaccinarea antigripală. Anticorpii se dezvoltă în două săptămâni de la imunizare. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---