Sănătate

Studiu clinic final pentru primul vaccin împotriva bolii Lyme din ultimii 20 de ani

schedule 25 iun. 2024, 15:54

Studiu clinic final pentru primul vaccin împotriva bolii Lyme din ultimii 20 de ani
Flowersandtraveling / Shutterstock
Vaccinul VLA15 de la Pfizer și Valneva, pentru prevenirea bolii Lyme, a ajuns în faza finală de testare, cu rezultate inițiale promițătoare.

Companiile Pfizer și Valneva au anunțat că vaccinul VLA15, destinat prevenirii bolii Lyme, a intrat în faza finală a studiilor clinice. Acesta este singurul vaccin împotriva acestei boli aflat în dezvoltare clinică la momentul actual. Vaccinul este testat în patru doze, incluzând trei doze primare și o doză de rapel, și a arătat rezultate promițătoare în studiile anterioare.

Annaliesa Anderson, PhD, vicepreședinte senior și șef al departamentului de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor din cadrul Pfizer, a subliniat importanța dezvoltării unei noi opțiuni de vaccinare în contextul creșterii ratelor globale ale bolii Lyme. Boala Lyme este cea mai frecventă boală transmisă prin vectori în SUA și este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisă prin căpușe.

Dr. Bobbi Pritt, președinte al diviziei de microbiologie clinică de la Mayo Clinic, a menționat că există o preocupare crescută în rândul populației cu privire la această boală, ceea ce face ca momentul dezvoltării vaccinului să fie oportun. VLA15, un vaccin cu subunități proteice multivalente, țintește proteina de suprafață externă A (OspA) a bacteriei, declanșând un răspuns imunitar care poate combate bacteria imediat ce aceasta intră în organism.

În trecut, un alt vaccin împotriva bolii Lyme, LYMERix, a fost utilizat pentru o scurtă perioadă, dar a fost retras din cauza plângerilor privind efectele adverse. Vaccinul VLA15 ar putea fi autorizat în 2025, dacă studiile clinice vor confirma eficacitatea și siguranța acestuia. Studiul clinic de fază 3 va dura aproximativ doi ani și jumătate, iar cercetătorii vor fi atenți la orice efecte secundare sau riscuri asociate vaccinului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9772 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6089 RON
0.01750
GBP
GBP: 5.877 RON
-0.00190
HUF
HUF: 1.2647 RON
-0.00510
BGN
BGN: 2.5448 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1179 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---