Restaurarea Turnului Alb este la un pas de finalizarea după mai bine de 150 de ani
Acum aproape șase secole, castelul a aparținut celebrei familii a Huniazilor, iar la mijlocul secolului al XIX-lea a trecut prin cea mai neagră perioadă a istoriei sale, fiind mistuit de un incendiu puternic.
Lucrările de restaurare au început acum ceva vreme, așa că în curând Turnul Alb va putea primi vizitatori. „Ne aflăm la etajul turnului vechi de poartă, este un spațiu care este aproape finalizat și de unde ni se va permite prin interior accesul prin Turnul Alb, unde cursivele din lemn de stejar sunt în curs de realizare.
Acest circuit nu a mai fost posibil practic de la incendiul din 1854 când întreaga structură a turnului Alb a ars”, a declarat Sorin Tincu, director Castelul Corvinilor.
Prin interior, din Turnul Alb, vizitatorii vor putea coborî până la parterul Castelului, unde vor trece prin mai multe încăperi, și ele acum în proces de reabilitare.
Citește și:
Turnul Eiffel între greve și întreținere
România finanțează restaurarea statuii Sf. Petru
Investiție de 40 de milioane de lei pentru restaurarea unui lac unic în România
„Este cu adevărat un monument impunător, și din punct de vedere al istoriei, foarte prețios. Sper ca în cel mai scurt timp să ne putem bucura în totalitate de toate exponatele și de toate încăperile care sunt în acest castel”, a spus o turistă.
Actualele lucrări se vor finaliza anul acesta în vară, apoi va fi demarat un al doilea proiect în valoare de aproximativ șase milioane de euro, care va viza obiectivele din castel care nu au putut fi incluse în actualul proiect de restaurare.
Sufrageria Bethlen va transpune vizitatorul în vremea principelui cu același nume
De asemenea, sufrageria Palatului Bethlen este în curs de finalizare. Tavanele din lemn au fost tratate cu baiț de culoare închisă și a fost montat un sistem de iluminare pe măsura grandorii și frumuseții acestei săli.
Citește și:
Parlamentul UE adoptă măsuri pentru protecția mediului
Vladimir Putin, discurs important despre războiul din Ucraina, după ce Biden a mers la Kiev
„Pe parcursul lucrărilor de restaurare au fost descoperite, conservate și vor fi puse în valoare o serie de tencuieli de epocă. Acestea, pe lângă valoarea lor istorică vin și cu o serie de informații foarte interesante și importante, care vor contribui la imaginea finală a acestei săli.
La final, această sală va fi decorată în așa fel încât vizitatorul să fie transpus în vremea principelui Gabriel Bethlen”, a mai menționat Sorin Tincu.
Camera samtartăului, amenajată ca odinioară
Și camera samtartăului, de la parterul Palatului Benthlen, este aproape gata. Aici, a fost reabilitat în întregime sistemul de iluminat și a fost montat un sistem de încălzire electric. Cât despre arhitectura interioară, a fost refăcută o instalație de foc.
„Expozițiile care vor fi montate aici, după restaurare, ne vom orienta după inventarul lui Bojony, din secolul al XVII-lea, care face o descriere foarte fidelă a acestei săli. Conform acestuia, în această cameră se găsea un pat, destul de modest, o simplă masă, dar și o serie de dulapuri folosite de acest samtartău sau contabil în activitatea sa zilnică din Castelul Corvinilor”, a conchis Tincu.