Locale

Clarificări RA-APPS privind vila din Aviatorilor: Nicio solicitare pentru atribuire și costuri de renovare transparentizate

schedule 29 feb. 2024, 15:26

Clarificări RA-APPS privind vila din Aviatorilor: Nicio solicitare pentru atribuire și costuri de renovare transparentizate
Alexandros Michailidis / Shutterstock
RA-APPS clarifică renovarea unei vile din București, negând că ar fi pentru președintele Iohannis. Costurile sunt de 2,1 milioane lei, nu milioane de euro.

Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) a oferit detalii cu privire la lucrările de reabilitare și modernizare ale unei vile situate pe Bulevardul Aviatorilor din București, în urma speculațiilor apărute în spațiul public. RA-APPS a negat informațiile conform cărora imobilul ar fi renovat pentru a deveni locuința de protocol a Președintelui Klaus Iohannis după finalizarea mandatului său.

Conform comunicatului oficial emis de RA-APPS, costurile lucrărilor executate până în prezent se ridică la suma de 2.100.000 lei, contrar sumelor de 7 până la 9 milioane de euro vehiculate în mass-media. Instituția a subliniat că valoarea contractului de execuție reprezintă suma maximă admisă, plățile efectuându-se doar pentru lucrările efectiv realizate.

Vila, construită între anii 1960-1965, necesită lucrări de consolidare și reabilitare termică, având în vedere că a fost edificată înainte de apariția normelor generale de proiectare antiseismică. RA-APPS a menționat că imobilul face parte dintr-un patrimoniu vast de clădiri istorice și monumente cu valoare de patrimoniu cultural, multe dintre acestea situându-se în zone cu risc seismic ridicat.

Instituția a precizat că proiectul de renovare al vilei de pe Bulevardul Aviatorilor este finanțat exclusiv din fondurile proprii ale RA-APPS, fără a accesa fonduri bugetare. De asemenea, a fost subliniat faptul că pentru imobilul respectiv nu a fost înregistrată nicio solicitare privind atribuirea sau închirierea acestuia.

Printre lucrările de restaurare executate se numără recondiționarea fațadelor, termoizolarea interioară, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu una de înaltă eficiență energetică și reintroducerea rulourilor exterioare. Totodată, se urmărește și îmbunătățirea performanței energetice a clădirii, inclusiv prin utilizarea energiei din surse regenerabile pentru a acoperi minimum 30% din consumul de energie.

Administrația Prezidențială a confirmat, de asemenea, că nu există nicio solicitare din partea președintelui Klaus Iohannis sau a Administrației Prezidențiale, pentru atribuirea unei locuințe de protocol după încheierea mandatului.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---