Social

Investiție de 40 de milioane de lei pentru restaurarea unui lac unic în România. Până acum, frumusețea sa a fost umbrită de lipsa banilor

schedule 23 iul. 2023, 13:58

Investiție de 40 de milioane de lei pentru restaurarea unui lac unic în România. Până acum, frumusețea sa a fost umbrită de lipsa banilor
Foto: Man with the drone/Youtube

Lacul Vida, unic în România, va renaște din propria cenușă. Consiliul Județean Bihor a obținut fonduri de 40 de milioane de milioane de lei pentru turismul ecologic și conservarea naturii. De-a lungul anilor, frumusețea locului a fost umbrită de lipsa de investiții. 

Investiție de 40 de milioane de lei pentru restaurarea lacului Vida, unic în România

La 60 de kilometri de Oradea, în comuna Dobrești, printre pădurile dese regăsim Lacul Vida, un lac artificial construit în urmă cu mai bine de jumătate de secol. Cantitățile mari de nămol și pietrele sau resturile ecologice au dus inevitabil la scăderea volumului de apă. Însă acum se vede o speranță. 

„Să avem un volum de apă, de aici avem şi alimentarea cu apă, naval avem o hidrocentrala pe care am vrea sa o repunem in functiune”, a declarat Florin Copos, primar Dobrești.

Până atunci, turiștii se pot bucura de peisajele mirifice și unice. Cu banii primiți, primarul din Dobrești vrea să transforme locul. 

„Şi la peşteră, şi la camping, vor avea locuri de cazare, bănuiesc că cetăţenii vor vrea să îşi închirieze casele şi să facem o zonă turistică”, a completat Florin Copos, edilul din Drobrești.

Pentru o noapte de cazare în zonă, turiștii trebuie să scoată din buzunar aproape 200 de lei. 

Lacul Vida, un peisaj fabulos în județul Bihor

Lacul de acumulare Vida sau Lacul cu vârtej este un lac artificial realizat pe Râul Holod (Vida) print-un baraj de anrocamente de 10 m înălțime. Barajul Vida este amplasat pe râul Holod, aval de confluența acestuia cu râul Toplița, amonte de localitatea Luncasprie. 

Lacul de acumulare are un volum de 0,4 milioane m3 și o suprafață de 6 ha. O curiozitate turistică a acestui lac o reprezintă pâlnia de deversare, cu rolul de a normaliza debitul când sunt precipitații abundente în zonă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---