Politic Social Externe

NATO va participa la modernizarea Bazei Aeriene Câmpia Turzii

schedule 20 iun. 2023, 09:17

NATO va participa la modernizarea Bazei Aeriene Câmpia Turzii
Mircea Moira / Shutterstock

În cadrul procesului de modernizare a Bazei Aeriene Câmpia Turzii, NATO va contribui financiar, a anunțat secretarul general-adjunct al Alianței, Mircea Geoană. Totodată, modernizarea bazei este realizată din fonduri ale MApN și ale US Air Force.


NATO va contribui la modernizarea Bazei Aeriene Câmpia Turzii

Secretarul general-adjunct al Alianței, Mircea Geoană, a anunțat că NATO susține financiar procesul de modernizarea a Bazei Aeriene Câmpia Turzii.

„M-am întâlnit cu militari români, americani și britanici, profesioniști adevărați, ce își pun viața în slujba apărării spațiului aerian al Alianței. Am constatat cu plăcere modernizarea accelerată a infrastructurii și a capabilităților de aici. NATO va susține, cu finanțare din fonduri comune, acest proces, în următoarea perioadă. Având în vedere noua filosofie a posturii NATO, de apărare și descurajare, Trupele de la Câmpia Turzii, într-un adevărat spirit al interoperabilității aliate, contribuie la integrarea și coerentizarea misiunilor de descurajare, poliție aeriană, instruire și exerciții. Forțele aeriene române, alături de aliați, își propun să transforme baza de la Câmpia Turzii într-un «mic Ramstein»“, a precizat Mircea Geoană.

După ce a fost finisată modernizarea bazei cu 152 de milioane de dolari din partea US Air Force și 564 de milioane de lei fără TVA din partea MApN, pe Baza aerienă 71 „General Emanoil Ionescu“ de la Câmpia Turzii va opera o escadrilă de avioane de luptă multirol, iar în ceea ce privește cazarma, aceasta va avea posibilități pentru a realiza mentenanţa aeronavelor chiar şi la un nivel complex.

Ba mai mult, unitatea va deține propriul sistem antiaerian modern de tip Ground-Based Air Defense (GBAD). Totodată, și US Air Force a investit în baza Câmpia Turzii în jur de 40 de milioane de dolari. De asemenea, militarii americani au construit un nou hangar care a fost utilizat pentru găzduirea unei noi unităţi de drone înarmate MQ-9 Reaper, identice cu cea folosită pentru asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, lângă Bagdad. Mai apoi a fost amenajată și o platformă betonată care poate primi celebrele avioane militare americane de transport Lockheed C-5 Galaxy sau Boeing C-17 Globemaster III.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---