Politic Externe

Recep Erdogan va depune jurământul la Ankara pentru un nou mandat prezidențial

schedule 03 iun. 2023, 13:02

Recep Erdogan va depune jurământul la Ankara pentru un nou mandat prezidențial
Drop of Light/Shutterstock

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va depune jurământul la Ankara pentru noul său mandat de cinci ani. De asemenea, va anunța și componenţa guvernului său.

Erdogan va depune jurământul pentru noul său mandat

Ceremonia va avea loc la Ankara, iar la festivitate vor participa aproximativ douăzeci de şefi de stat. De asemenea, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va participa la eveniment, lucru ce va pune un accent special asupra festivităţilor.

Turcia și-a menținut veto-ul asupra intrării Suediei în NATO mai bine de treisprezece luni. Prin urmare, aceasta este dorită pentru a accepta să îl ridice până la sau la summitul NATO de la Vilnius din iulie.

"Un mesaj clar pentru prietenii noştri suedezi! Respectaţi-vă angajamentele (...) şi luaţi măsuri concrete în lupta împotriva terorismului. Restul va urma", a scris joi seara pe Twitter actualul ministru de externe, Mevlut Cavusoglu.

Chiar și în existența unei Constituţii modificate şi a unei noi legi antiteroriste, Ankara în continuare critică Suedia pentru că adăposteşte refugiaţii kurzi, pe care îi califică drept "terorişti".

Criza economică din Turcia

Un subiect important pe lista miniştrilor este criza economică din Turcia. Aceasta va fi anunţată în cursul serii, după ceremonii. Oficialii vor discuta despre acest aspect pentru a-i oferi o idee şefului statului pentru redresarea economiei aflate în criză.

Timp de cîteva zile deja, se speculează numele unui expert recunoscut, Mehmet Simsek. Acesta este fost ministru de Finanţe (2009-2015) şi apoi viceprim-ministru însărcinat cu economia (până în 2018). Simsek, în vârstă de 56 de ani a fost economist la Merrill Lynch.

Pe lângă o inflaţie de peste 40%, încurajată de scăderea constantă a ratelor dobânzilor, moneda naţională era în cădere liberă, la peste 20,88 lire turceşti pentru un dolar vineri (22,5 pentru un euro), în ciuda miliardelor de dolari investite în timpul campaniei pentru a întârzia scufundarea sa.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9745 RON
0.00010
USD
USD: 4.5878 RON
-0.01220
GBP
GBP: 5.8379 RON
-0.01760
HUF
HUF: 1.2865 RON
0.00400
BGN
BGN: 2.5434 RON
CHF
CHF: 5.0225 RON
0.01020
Convertor valutar

Rezultat: ---