Externe

Putin consolidează alianțele la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai în Kazahstan

schedule 03 iul. 2024, 11:07

Putin consolidează alianțele la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai în Kazahstan
Foto: Rokas Tenys/Shutterstock
Putin la summitul OCS în Kazahstan, discută securitate și cooperare cu lideri, inclusiv Xi și Erdogan.

Președintele rus Vladimir Putin participă la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) în Astana, Kazahstan, unde se întâlnește cu lideri regionali, inclusiv președintele chinez Xi Jinping și președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Summitul, care se desfășoară pe 3 și 4 iulie, adună reprezentanții statelor membre pentru a discuta despre securitate regională, economie și cooperare.

OCS, o organizație fondată de China și Rusia în 2001, are ca scop întărirea securității și cooperării între statele euroasiatice. La întâlnire sunt așteptați lideri sau reprezentanți din Azerbaidjan, Belarus, India, Iran, Qatar, Kârgâzstan, Mongolia, Emiratele Arabe Unite, Pakistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Turcia și Uzbekistan. Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, este de asemenea invitat la eveniment.

Discuțiile vor fi probabil dominate de Rusia și China, însă vor oferi o oportunitate pentru actualizarea contactelor bilaterale între țările participante. Kremlinul a anunțat că Putin va avea o serie de întrevederi bilaterale, subliniind importanța acestui forum pentru consolidarea poziției geopolitice a Moscovei, în contextul sancțiunilor economice impuse de SUA și aliații săi.

La summitul de anul trecut, participanții au condamnat extinderea sistemelor de apărare antirachetă de către anumite țări, fără a menționa direct extinderea NATO sau asistența militară occidentală pentru Ucraina.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9773 RON
-0.00010
USD
USD: 4.5975 RON
0.01140
GBP
GBP: 5.8771 RON
-0.00010
HUF
HUF: 1.2682 RON
-0.00350
BGN
BGN: 2.5448 RON
CHF
CHF: 5.1188 RON
-0.00090
Convertor valutar

Rezultat: ---