Externe

Parchetul European investighează negocierile privind vaccinurile anti-COVID între Comisia Europeană și Pfizer

schedule 01 apr. 2024, 17:01

Parchetul European investighează negocierile privind vaccinurile anti-COVID între Comisia Europeană și Pfizer
Flowersandtraveling / Shutterstock
EPPO investighează negocierile vaccinurilor anti-COVID între Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, cu acuzații de corupție.

Parchetul European (EPPO), sub conducerea procurorului-șef Laura Codruța Kovesi, a preluat o anchetă care vizează negocierile dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, în legătură cu achiziția de vaccinuri anti-COVID. Ancheta, care a fost inițiată de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, se concentrează pe acuzații de „interferență în funcțiile publice, distrugerea de SMS-uri, corupție și conflict de interese”.

Investigația a fost declanșată în urma unei plângeri penale depuse de lobbyistul local Frédéric Baldan și a atras atenția guvernelor Ungariei și Poloniei, deși guvernul polonez, acum condus de Donald Tusk, a indicat că ar putea retrage plângerea. Acordul de vaccinare, care a fost negociat în apogeul pandemiei în 2021 și a avut o valoare estimată la peste 20 de miliarde de euro, a fost inițial considerat un triumf pentru von der Leyen. Cu toate acestea, cantitatea mare de vaccinuri achiziționate a generat controverse, în special după ce s-a raportat că peste 200 de milioane de doze în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro au fost irosite.

Până în prezent, Comisia Europeană a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor text dintre von der Leyen și Bourla sau chiar să confirme existența acestora. Ancheta EPPO pune sub semnul întrebării rolul președintei Comisiei în acordul privind vaccinurile și survine într-un moment în care von der Leyen își lansează campania pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---