Social

Am măsurat pe Chilia: Ce s-a descoperit. Așteptăm încă acces pe canalul Bâstroe

schedule 20 mar. 2023, 06:03

Am măsurat pe Chilia: Ce s-a descoperit. Așteptăm încă acces pe canalul Bâstroe
Foto: Manea Marius Daniel/Youtube.com

România a făcut primele măsurători ale navelor noastre de pe brațul Chilia, pe partea ucraineană, care arată adâncimi mult mai mari decât cele oficiale declarate. Nivelul apei atinge 9 metri, cu 2 metri mai mult decât prevăd convențiile internaționale. Așteptăm și acum acces pe canalul Bâstroe. Luni, oficiali români, ucraineni și reprezentanți de la Comisia Europeană vor încerca să mai discute o dată. 

Rezultatul primelor măsurători pe brațul Chilia

În urmă cu câteva zile, trei nave românești au trecut pe malul ucrainean al brațului Chilia. Conform Observator, din primele informații, adâncimea este chiar și peste 9 metri în multe locuri, cu cel puțin 2 metri mai mult decât ar fi permis de convențiile internaționale.

Însă nu ne putem da seama încă de tabloul complet. Mai e de lucru, plus că este nevoie și de acces pe canalul Bâstroe. Navele de la Galați pot măsura numai în amonte de Periprava până la Ismail, singurul port pe care ucrainenii îl controlează în totalitate, iar accesul la Marea Neagră, prin Bâstroe, vizează interese strategice importante și clare.

„Ucraina este constrânsă de forţa majoră privind necesitatea de a exporta cereale”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Întrebat dacă în această situație există un interes militar, oficialul a răspuns: „Un stat care se află sub agresiune, în mod evident, are în demersurile sale interne o preponderență a interesului militar”. 

Pe Bâstroe încă nu se intră. E periculos

Așadar, orice metru de apă în plus contează, căci un Bâstroe cu 2 metri mai adânc înseamnă încă două mii de tone pe o navă, adică încărcătura a peste 100 de tiruri. Pentru că, de exemplu, de la Odessa la intrarea pe canal se poate nagiva doar în ape internaționale, ceea ce ar fi mai ieftin.

„Astfel de subiecte se tratează confidenţial, se discută din timp. Acum este o ştire publică şi apar dificultăţi în ceea ce înseamnă explicarea, demonstrarea raţiunilor care au stat la baza procesului declanşat de Ucraina”, a completat Cristian Diaconescu. 

Deci, oficial, pe Bâstroe încă nu se intră, pentru că este periculos. „Pe acest canal Bâstroe, au existat acele incidente, cu acele mine cu navele civile şi măsurile de siguranţă trebuie gândite şi să fie mai severe”, a transmis Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. 

Dar nu există pericul și pentru nava Hegeman, care de mai mult de o lună lărgește gura de vărsare a canalului Bâstroe din Marea Neagră. 

Motivul pentru care Ucraina nu ne dă încă voie să verificăm tot canalul Bâstroe

Chiar dacă am cerut să măsurăm adâncimea Bâstroe pe toată lungimea canalului, răspunsul ambasadei, oferit în data de 16 martie, a vorbit despre acces doar la intersecția cu brațul Chilia. Este vorba despre locul în care am măsurat și noi adâncimea apei, la mijlocul lunii februarie. 

Oficialii ucraineni au explicat că acceptul pentru Bâstroe întârzie dat fiind că zona este, pentru moment, nesigură. Între timp, ucrainenii sapă în continuare la gura de vărsare a canalului în Marea Neagră. 

SONDAJ

Susțineți o grevă a medicilor?

Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!
EUR
EUR: 4.9696 RON
-0.00560
USD
USD: 4.6562 RON
-0.02600
GBP
GBP: 5.7565 RON
-0.00850
HUF
HUF: 1.3383 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5409 RON
-0.00290
CHF
CHF: 5.1125 RON
0.01590
Convertor valutar

Rezultat: ---