Social

România, cap de listă la accidente rutiere în Europa. „Avem nevoie de legi ceva mai dure”

schedule 02 nov. 2023, 12:35

România, cap de listă la accidente rutiere în Europa. „Avem nevoie de legi ceva mai dure”
Ziua de Constanta /Youtube

România ocupă primul loc în Europa la numărul morților în urma accidentelor rutiere. Cele mai întâlnite cauze sunt drumurile proaste, consumul de droguri și alcool la volan.

În România au loc cele mai multe accidente rutiere din Europa

În fiecare zi, cinci români își pierd viața în accidente rutiere. România ocupă primul loc din Europa la accidentele rutiere soldate cu morți. Specialiștii spun că există mai multe soluții, însă acestea nu sunt respectate și aici ar fi problema.

”Factorii principali sunt infrastructura rutieră și nivelul de educație. Principalul mijloc de a reduce riscul de participare la trafic este intervenția sancționatorie. Și atunci, pentru asta avem nevoie, pe de o parte, de legi ceva mai dure și pe de altă parte, de un aparat mai intransigent, mai exigent”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Statisticile vor arăta și mai îngrijorător în cazul în care șoferii nu vor fi sancționați când încalcă legea.

”Bucureștiul are extrem de multe camere de luat vederi. Există softuri, astăzi, care poate să citească numerele de înmatriculare și se pot verifica dacă sunt asigurate acele mașini, se pot amenda în mod direct. Există camere de la CNAIR”, a declarat Călin Matei, membru UNSAR.

Pentru a asigura soluții eficiente, specialiștii sunt de părere că e nevoie de o colaborare între actorii din mediul public și cei din mediul privat.

”Ar trebui să avem o țintă foarte ambițioasă și după care ar trebui să avem o colaborare între mediul public și mediul privat care să poată să ducă și să pună în aplicare diferite măsuri. Nu există o măsură magică pe care am putea-o aplica și gata. Nu mai avem niciun fel de accident”, a spus Radu Dinescu, reprezentant UNTRR.

Experții mai menționează că pe lângă sancțiunile deja existente, este nevoie și de îmbunătățiri.

”Și ajungem, din punctul meu de vedere, la educație, educație care ar trebui privită începând din școala generală, unde nu se mai face nimic, se făceau înainte de Revoluție, nu mai există acea educație rutieră și, din păcate, în discuțiile pe care le-am avut eu sau colegi de-ai mei la Ministerul Educației, a fost de fiecare dată respinsă această idee de a reintroduce educația rutieră în școala generală”, a spus Titi Aur, pilot.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---