Special Speciale

Ce animal spectaculos trăiește doar în România și Bulgaria. A fost văzut după trei ani

schedule 14 nov. 2023, 11:37

Ce animal spectaculos trăiește doar în România și Bulgaria. A fost văzut după trei ani
Foto: DORINA MATIS / AGERPRES FOTO

Nu mulți știu că există un animal cu adevărat spectaculos care trăiește doar în România și Bulgaria. Vietatea este scumpă la vedere pe meleagurile noastre, dar, din fericire, a fost văzută în 2022, după o pauză de trei ani. 

Animalul care trăiește doar în România și Bulgaria

România și Bulgaria nu împărtășesc doar o vecinătate geografică, ci și un locuitor special. Este vorba despre hasterul dobrogean, o creatură cunoscută și sub numele de hamster românesc, ce își are habitatul în regiunea Dobrogea și într-o mică parte a estului Bulgariei. Asemănător cu un șoarece, acest animal devine uneori victima oamenilor. Temându-se de posibile invazii în casele lor, oamenii îl ucid. 

El este activ în principal în timpul nopții și în primele ore ale dimineții. Se estimează că există peste 3.000 de exemplare în libertate la nivel național. Vietatea își găsește adăpostul în câmpii, terenuri uscate, culturi de legume și vii. 

În România, răspândirea sa este limitată la teritoriul Dobrogei, unde este semnalat în majoritatea tipurilor de unităţi de relief, de la Câmpia aluvionară a Dunării, zona perimetrală a Deltei, platoul central al Dobrogei, şi până în zonele mai înalte din Munţii Măcinului.

Trăsăturile distinctive ale hamsterului dobrogean includ un cap mic și îndesat, un abdomen galben-cenușiu și pete albe-gălbui pe laturile gâtului și pieptului. Trunchiul său are o lungime de 100 - 150 de milimetri. 

Coada sa, de dimensiuni între 10 și 15 milimetri, ușor păroasă, atrage atenția oamenilor. Hamsterul dobrogean este ierbivor, hrănindu-se doar cu plantele de pe câmpii, cereale și semințe. El intră într-o perioadă de hibernare în perioada octombrie-martie și iese din cuib doar rar, pentru a se hrăni sau a bea apă.  

A fost văzut în 2022, după o pauză de trei ani

Hamsterul românesc a fost observat pentru prima dată în Delta Dunării după o pauză de trei ani. În cursul anului 2022, oamenii de știință de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” (INCDDD) au înregistrat această descoperire remarcabilă. În octombrie 2022 au fost identificate trei exemplare de hamsteri românești, care marchează astfel revenirea acestei specii în zonă după o absență îndelungată.

„Este considerat un animal rar pentru care nu există evaluări privind tendinţa populaţiei, dar se consideră că este descrescătoare. Factorii limitativi sunt reprezentaţi în principal de restrângerea habitatului ca urmare a extinderii agriculturii de tip intensiv. Capturările celor trei hamsteri, urmate de eliberări rapide, au fost realizate de Pocora Viorel, iar coordonarea activităţii de monitorizare la hamster a fost realizată de Chisamera Gabriel şi Marinov Mihai”, a transmis INCDDD, pe pagina de Facebook.
„Hamsterul românesc, sau hamsterul dobrogean – Mesocricetus newtoni este unul dintre cei patru reprezentanți ai genului Mesocricetus, fiind un endemit pentru sud-estul Europei, unde este prezent numai în România şi Bulgaria, în zone joase de-a lungul malului drept al Dunării inferioare”, se mai arată în comunicatul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării"

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---