Animalul care trăiește doar în România și Bulgaria
România și Bulgaria nu împărtășesc doar o vecinătate geografică, ci și un locuitor special. Este vorba despre hasterul dobrogean, o creatură cunoscută și sub numele de hamster românesc, ce își are habitatul în regiunea Dobrogea și într-o mică parte a estului Bulgariei. Asemănător cu un șoarece, acest animal devine uneori victima oamenilor. Temându-se de posibile invazii în casele lor, oamenii îl ucid.
El este activ în principal în timpul nopții și în primele ore ale dimineții. Se estimează că există peste 3.000 de exemplare în libertate la nivel național. Vietatea își găsește adăpostul în câmpii, terenuri uscate, culturi de legume și vii.
În România, răspândirea sa este limitată la teritoriul Dobrogei, unde este semnalat în majoritatea tipurilor de unităţi de relief, de la Câmpia aluvionară a Dunării, zona perimetrală a Deltei, platoul central al Dobrogei, şi până în zonele mai înalte din Munţii Măcinului.
Citește și:
Marele Horoscop Chinezesc 2024: Ce ne aduce Anul Dragonului de Lemn
Bucură-te în fiecare zi de sunetul valurilor și de briza mării
Ce animal domestic ești, în funcție de zodia ta. Care sunt trăsăturile caracteristice nativului tău
Trăsăturile distinctive ale hamsterului dobrogean includ un cap mic și îndesat, un abdomen galben-cenușiu și pete albe-gălbui pe laturile gâtului și pieptului. Trunchiul său are o lungime de 100 - 150 de milimetri.
Coada sa, de dimensiuni între 10 și 15 milimetri, ușor păroasă, atrage atenția oamenilor. Hamsterul dobrogean este ierbivor, hrănindu-se doar cu plantele de pe câmpii, cereale și semințe. El intră într-o perioadă de hibernare în perioada octombrie-martie și iese din cuib doar rar, pentru a se hrăni sau a bea apă.
A fost văzut în 2022, după o pauză de trei ani
Hamsterul românesc a fost observat pentru prima dată în Delta Dunării după o pauză de trei ani. În cursul anului 2022, oamenii de știință de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” (INCDDD) au înregistrat această descoperire remarcabilă. În octombrie 2022 au fost identificate trei exemplare de hamsteri românești, care marchează astfel revenirea acestei specii în zonă după o absență îndelungată.
Citește și:
Aris și Alexia Eram au câștigat imunitatea mică. Care a fost reacția rivalelor
Dicționar de vise: Ce înseamnă când visezi lupi?
Horoscopul săptămânii 17-23 iulie 2023: Află ce îți rezervă astrele!
„Este considerat un animal rar pentru care nu există evaluări privind tendinţa populaţiei, dar se consideră că este descrescătoare. Factorii limitativi sunt reprezentaţi în principal de restrângerea habitatului ca urmare a extinderii agriculturii de tip intensiv. Capturările celor trei hamsteri, urmate de eliberări rapide, au fost realizate de Pocora Viorel, iar coordonarea activităţii de monitorizare la hamster a fost realizată de Chisamera Gabriel şi Marinov Mihai”, a transmis INCDDD, pe pagina de Facebook.
„Hamsterul românesc, sau hamsterul dobrogean – Mesocricetus newtoni este unul dintre cei patru reprezentanți ai genului Mesocricetus, fiind un endemit pentru sud-estul Europei, unde este prezent numai în România şi Bulgaria, în zone joase de-a lungul malului drept al Dunării inferioare”, se mai arată în comunicatul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării"