Social Economic

România produce tot mai puțin lapte: importăm masiv din afară. Fermierii se plâng că statul nu îi ajută: „Nu mi se pare normal”

schedule 21 aug. 2023, 07:59

România produce tot mai puțin lapte: importăm masiv din afară. Fermierii se plâng că statul nu îi ajută: „Nu mi se pare normal”
Foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

De la an la an, România produce tot mai puțin lapte, unt și iaurt, motiv pentru care importăm masiv din afară, din țări precum Ungaria, Polonia sau Cehia. Specialiștii susțin că vacile străinilor dau mai mult lapte, iar fermierii primesc subvenții duble, ceea ce le permite să vândă marfa la un preț mai mic decât producătorii autohtoni. Iată ce spun fermierii români despre această situație. 

Importăm masiv din afară produse lactate, fiindcă România produce tot mai puțin lapte

În ultimii 30 de ani, importurile de lapte și produse derivate au crescut de peste 25 de ori, ceea ce se vede în magazine. De la Revoluție încoace, producția de lapte s-a înjumătățit în România, iar în prima jumătate a acestui an s-a procesat cu 10% mai puțin iaurt și lapte bătut. Fermierii se plâng de faptul că au fost nevoiți să ia măsuri drastice pentru a supraviețui, lucru care se vede în piața de consum.

„Doi ani la rând a fost secetă şi a trebuit să reducem efectivele. Producţia de lapte este un pic în scădere, mai ales pe perioada de vară. Este o aglomeraţie mare şi la abatoare. Toată lumea vine cu vaci de lapte şi le vinde la abator”, a declarat Claudiu Davițoiu, fermier, pentru Observator.
„Importurile de lapte cresc vertiginos. Importurile de produse lactate. Brânză, iaurturi, caşcaval. O să ajungem să vindem din ce în ce mai puţin lapte. În afară produc lapte mai mult pentru că au şi o bază materială mult mai bună ca noi. Nu mi se pare normal. Ar trebui ajutaţi mai mult producătorii noştri”, a continuat acesta. 

Importurile cresc, produsele autohtone scad

România produce anual aproape 4,2 milioane de tone de lapte și importă peste 220 de milioane de litri de lapte în fiecare an. Acum doi ani, țara noastră se clasa abia pe locul 18 în Uniunea Europeană. Asta se explică și prin faptul că vacile noastre au cel mai mic randament dintre țările membre. Mai mult, în Occident, și subvențiile sunt mai mari. În România, un fermier primește circa 280 de euro pe animal, în vreme ce francezii sau belgienii iau de la stat aproape 500 de euro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00040
USD
USD: 4.7317 RON
-0.01470
GBP
GBP: 5.9743 RON
-0.00300
HUF
HUF: 1.2106 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.3535 RON
-0.02910
Convertor valutar

Rezultat: ---