Importăm masiv din afară produse lactate, fiindcă România produce tot mai puțin lapte
În ultimii 30 de ani, importurile de lapte și produse derivate au crescut de peste 25 de ori, ceea ce se vede în magazine. De la Revoluție încoace, producția de lapte s-a înjumătățit în România, iar în prima jumătate a acestui an s-a procesat cu 10% mai puțin iaurt și lapte bătut. Fermierii se plâng de faptul că au fost nevoiți să ia măsuri drastice pentru a supraviețui, lucru care se vede în piața de consum.
„Doi ani la rând a fost secetă şi a trebuit să reducem efectivele. Producţia de lapte este un pic în scădere, mai ales pe perioada de vară. Este o aglomeraţie mare şi la abatoare. Toată lumea vine cu vaci de lapte şi le vinde la abator”, a declarat Claudiu Davițoiu, fermier, pentru Observator.
„Importurile de lapte cresc vertiginos. Importurile de produse lactate. Brânză, iaurturi, caşcaval. O să ajungem să vindem din ce în ce mai puţin lapte. În afară produc lapte mai mult pentru că au şi o bază materială mult mai bună ca noi. Nu mi se pare normal. Ar trebui ajutaţi mai mult producătorii noştri”, a continuat acesta.
Importurile cresc, produsele autohtone scad
România produce anual aproape 4,2 milioane de tone de lapte și importă peste 220 de milioane de litri de lapte în fiecare an. Acum doi ani, țara noastră se clasa abia pe locul 18 în Uniunea Europeană. Asta se explică și prin faptul că vacile noastre au cel mai mic randament dintre țările membre. Mai mult, în Occident, și subvențiile sunt mai mari. În România, un fermier primește circa 280 de euro pe animal, în vreme ce francezii sau belgienii iau de la stat aproape 500 de euro.