Locale

Importatorii de roșii prosperă în România; cea mai mare cantitate vine din Turcia. Posibil ca la iarnă să nu mai avem tomate pe mese

schedule 03 nov. 2023, 08:31

Importatorii de roșii prosperă în România; cea mai mare cantitate vine din Turcia. Posibil ca la iarnă să nu mai avem tomate pe mese
Foto: Mircea Moira/Shutterstock

Fermierii români primesc subvenții pentru Programul Tomata, însă în zadar, căci peste tot în țară roșiile de import domnesc. Importurile din afara Uniunii Europene au depășit pentru prima oară 100 de milioane de euro într-un an, aceasta fiind cea mai mare valoare din toate timpurile. Cea mai mare cantitate vine din Turcia. Dar există și țări din Africa și Asia care ne umplu rafturile magazinelor. 

Importuri record de roșii din Turcia

Mare parte din fructele și legumele pe care le cumpărăm provin din Turcia, România devenind a doua piață de desfacere pentru produsele de acolo. 

Importurile de roşii venite din Uniunea Europeană au depăşit în ultimul an suma de 100 de milioane de euro. Cea mai mare cantitate, 65%, vine din Turcia. Și din Maroc sau China importăm roșii la un preț mai mic față de cele autoftone ori cele care vin din UE.

Pentru a face față importurilor, fermierii români spun că au nevoie de subvenții consistente din partea statului, mai ales ajutor pentru încălzirea serelor, ca să poată cultura roșii pe tot parcursul anului.

„Deja au apărut roşiile de import şi a noastră nici nu s-au terminat. Mai este o lună şi deja au adus roşie turcească, grecească. Au dat şi subvenţii, dar foarte puţin. Cât ne-au dat în primăvară 3.000 de euro. Pentru încălzire este puţin”, a spus Mariana Jelea, producător de roșii, pentru Observator

La iarnă, s-ar putea ca roșiile să lipsească de pe mesele noastre

„România are astăzi suprafeţele diminuate cu mult. Noi nu putem să asigurăm necesarul de consum al României. Fapt ce face trimitere la perioada de iarnă şi nu vom mai avea aceste legume cu certitudine”, a explicat Gheorghe Vlad, președinte OIPA. 

Astfel, importatorii prosperă în România. Turcul Faruk Cakmak trăieşte în ţara noastră de aproape 30 de ani. El vine fructe și legume, iar cea mai mare parte din marfă o aduce din țara natală. 

„Când începe sezonul aducem cam un tir două pe zi din Turcia, dar mai multe produse. Morcovi, sunt roşii, sunt lamâi”, a relatat Faruk Cakmak, importator legume și fructe, pentru sursa citată. 

Unele produse importate nu sunt verificate conform legii

La începutul lui 2023, autoritatea pentru siguranța alimentelor a emis o avertizare - o cantitate mare de roșii aduse din Turcia aveau reziduuri de pesticide. 

„Produsele care intră în ţară din Turcia, de unde vreţi dumneavoastră, nu sunt însoţite de un raport fito-sanitar. Nu le verifică nimeni. Este doar un document însoţitor în care scrie declaraţie de conformitate. La intrarea în graniţele României, am solicitat de nenumărate ori să facă puncte de trecere în care să fie laboratorul direct acolo, să se facă analiza, nu după ce s-a consumat de la raft”, a transmis Gheorghe Vlad, președinte OIPA. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00040
USD
USD: 4.7317 RON
-0.01470
GBP
GBP: 5.9743 RON
-0.00300
HUF
HUF: 1.2106 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.3535 RON
-0.02910
Convertor valutar

Rezultat: ---