Un român consumă, fără să știe, într-un an, 30 de kilograme de zahăr
La început, i s-a spus aurul dulce, pentru că, de-a lungul istoriei sale de peste 2.000 de ani, a avut momente în care a depășit aurul ca valoare. Zahărul a fost monedă de schimb, condiment de lux și marfă rară, a încurajat sclavia și a adus profituri mari. Azi, vrem să ne imaginăm viața fără el, însă nu prea se poate.
Anual, în lume, se produc în jur de 185 de milioane de tone de zahăr, fiecărui locuitor al planetei revenindu-i cam 25 de kilograme. România este în topul consumatorilor.
Un român consumă, în medie, 30 de kilograme de zahăr pe an, ceea ce înseamnă, de pildă, 30 de pachete cu zahăr care, așezate unul peste altul, depășesc de două ori înălțimea unui om.
Dar zahărul nu e numai în înghețată sau în prăjituri, ci se ascunde în foarte multe alimente procesare pe care le consumăm zilnic. Sos pentru paste, cereale, iaurt, ceaiuri, chipsuri, mezeluri - toate au zahăr.
Citește și:
Schimbare majore în toate supermarketurile din România
Mesaje de la mulți ani. Cele mai frumoase felicitări cu ocazia zilei de naștere a persoanelor dragi
Mesaje de Bună Dimineața. Cele mai frumoase mesaje de Bună Dimineața pentru persoanele dragi
„Majoritatea pacienţilor cu istoric ponderal au un istoric de consum exagerat de zahăr şi zaharuri. Se va ajunge la diabet zaharat, la boli cardio-vasculare şi o mulţime de riscuri asociate cu creşterea în greutate. Este o cale către îmbolnăvire ireversibilă. Când ai ajuns să declanşezi acele boli, nu mai ai ce face decât să le tratezi”, a explicat dr. Șerban Damian, nutriționist.
Aproape 80% din produsele de pe piață au zahăr
Pe toate produsele este scris, destul de mic, pe etichetă, căt zahăr conțin. Dar cine face calcule printre rafturi, în grabă? De exemplu, un iaurt cu fructe, de 100 de grame, are 4 linguri de zahăr. O doză de băutură carbogazoasă are 5, iar o ciocolată 10 linguri de zahăr.
O altă problemă imensă este că cel puțin 50 de substanțe înseamnă, în realitate, tot zahăr. Deci nu prea ai ce și cum ocoli, decât dacă îți păstrezi în alimentație doar câteva produse, pe care le cumperi de la producători locali de încredere. Cert este însă că trebuie să uiți de pofte și să îți creezi un stil de viață mai simplu.