Sănătate

Schimbare majore în toate supermarketurile din România. Câteva alimente nu se vor mai regăsi la casele de marcat

schedule 12 oct. 2023, 08:42

Schimbare majore în toate supermarketurile din România. Câteva alimente nu se vor mai regăsi la casele de marcat
Foto: captura Stirile PRO TV

Statul a decis să elimine tentațiile pline de zahăr și cumpărăturile făcute la impuls. Părinții care vin cu cei mici la supermarket vor plăti la case de marcat special amenajate, care nu au plasate în jur dulciuri sau alimente nesănătoase. Proiectul de lege a fost deja aprobat în Camera Deputaților. 

Alimentele care nu se vor mai regăsi la casele de marcat din supermarketurile românești

Ciocolată, biscuiți, bomboane sau sucuri - niciunul dintre aceste alimente nu le va mai face cu ochiul copiilor la ieșirea din magazin, căci niciun produs dulce sau nesănătos nu va mai fi plasat în apropierea caselor de marcat dedicate părinților însoțiți de copii.

Măsura se va aplica în toate cele peste 4.000 de supermarketuri și hipermarketuri din țară, după ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial. 

De la raioane nu vor dispărea, așa că trebuie să îi îndrumăm pe copii spre variante mai sănătoase. „Din perspectiva unui dietetician cred că e o măsură foarte bine venită. Dar atât copiii, cât şi părinţii trebuie educaţi în ceea ce priveşte alegerea produselor alimentare de la raft”, Diana Crișan, nutriționist.

Consumul excesiv de zahăr poate provoca diabet, o boală care apare la vârste din ce în ce mai fragede. Trei din zece copii și preadolescenți sunt în risc de a dezvolta această boală cronică. 

Un studiu recent arată că, până în anul 2030, jumătate de milion de copii din lume ar putea suferi de obezitate. 

Zahărul, cea mai mare creștere de preț față de anul trecut

Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creştere a preţului de 58,25% în aprilie 2023 faţă de aprilie 2022, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Aproape 80% din produsele de pe piață au zahăr

Pe toate produsele este scris, destul de mic, pe etichetă, căt zahăr conțin. Dar cine face calcule printre rafturi, în grabă? De exemplu, un iaurt cu fructe, de 100 de grame, are 4 linguri de zahăr. O doză de băutură carbogazoasă are 5, iar o ciocolată 10 linguri de zahăr. 

O altă problemă imensă este că cel puțin 50 de substanțe înseamnă, în realitate, tot zahăr. Deci nu prea ai ce și cum ocoli, decât dacă îți păstrezi în alimentație doar câteva produse, pe care le cumperi de la producători locali de încredere. Cert este însă că trebuie să uiți de pofte și să îți creezi un stil de viață mai simplu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---