Sănătate

Studiu relevă legătura dintre aditivi alimentari și riscul crescut de diabet de tip 2

schedule 25 apr. 2024, 14:18

Studiu relevă legătura dintre aditivi alimentari și riscul crescut de diabet de tip 2
Photobac/Shutterstock
Studiu în Lancet sugerează legătură între emulsifianți în alimente și risc crescut de diabet tip 2.

Un studiu recent publicat în Lancet Diabetes & Endocrinology indică o posibilă asociere între consumul frecvent de anumiți aditivi alimentari, în special emulsifianți, și un risc crescut de diabet de tip 2. Cercetarea, efectuată în Franța și monitorizată de Institutul francez de sănătate și cercetare medicală (Inserm), a analizat datele a aproximativ 100.000 de adulți pe o perioadă de 15 ani.

Emulsifianții, cum ar fi caragenanul sau guma xantan, sunt aditivi des întâlniți în industria alimentară, având rolul de a îmbunătăți textura produselor. Rezultatele studiului sugerează că apariția diabetului de tip 2 era mai frecventă la persoanele care consumau alimente conținând acești emulsifianți.

Cu toate acestea, concluziile studiului au fost întâmpinate cu prudență de comunitatea științifică, care a evidențiat anumite limitări metodologice. Deoarece studiul este de tip observațional, nu poate stabili o relație directă de cauzalitate între consumul aditivilor și apariția diabetului. În plus, epidemiologul Gunter Kuhnle a menționat că studiul arată mai degrabă o asociere între diabet și alimentele care conțin aditivi, nu neapărat cu aditivii în sine, iar efectele observate sunt considerate a fi de mică amploare.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică ce apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă. Aceasta poate duce la complicații serioase la nivelul sistemului nervos și circulator dacă nu este gestionată corespunzător. Printre simptomele diabetului se numără foamea și setea excesivă, pierderea în greutate, urinarea frecventă și oboseala.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---