Social Politic

Vin primele produse cu insecte în România. Ministrul Agriculturii vrea să lase greierii să cânte

schedule 14 apr. 2023, 08:29

Vin primele produse cu insecte în România. Ministrul Agriculturii vrea să lase greierii să cânte
Foto: DELBO ANDREA

Vin primele produse cu făină de insecte în România, dar politicienii scunt sceptici. „Fără greieri, îi lăsăm să cânte”, a spus ministrul Agriculturii. Totuși, patrioții trebuie să știe că produsele tradiționale românești nu au fost lăsate de izbeliște. Acestea nu vor putea fi făcute din făină cu insecte. Este un proiect de lege. Mai mult, toată mâncarea care va avea ingrediente obținute din insecte va fi expusă separat pe rafturile magazinelor, așa încât oamenii să știe ce cumpără. 

Primele produse cu insecte vin în România

Produsele tradiţionale româneşti ar putea fi în curând „protejate” de ingrediente obținute din insecte prin lege, conform unui proiect depus de liderul PSD, care dacă trece de Parlament ar urma să protejeze 750 de produse naționale, de la pâine la cozonac.

Ordinul Ministerului Agriculturii privind atestarea produselor tradiționale are reguli clare: produs alimentar pentru care se utilizează materii prime locale, nu are în compoziţia lui aditivi alimentari şi prezintă o reţetă tradiţională. Teoretic, definiția ar trebui să excludă folosirea unor produse precum fâina obținută din insecte.

„Se urmăreşte eliminarea în totalitate a produsului pe care îl numim făină de greiere”, a declarat Dragoș Frumosu, președinte Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară.

Inițiativa legislatică mai prevede ca produsele care conțin făină din insecte să fie așezate separat pe rafturile magazinelor și semnalizate ca atare.

„Impactul va fi mulţumitor pentru toată lumea. Comercianţii îşi vor vine în continuare marfa, iar consumatorii vor fi informaţi în legătură cu ceea ce cumpără”, Alfred Simonis, coinițiator proiect de lege. 

Măsura, adoptată deja în alte state europene. Specialiștii atrag atenția la alergii

„Impactul va fi mulţumitor pentru toată lumea. Comercianţii îşi vor vine în continuare marfa, iar consumatorii vor fi informaţi în legătură cu ceea ce cumpără”, a declarat Giorgia Meloni, premierul Italiei. 

Aceste produse se vor vinde și în România. Larva gândacului de bălegar, greierele de casă, viermele de făină și lăcusta călătoare pot fi folosite în mâncăruri sub formă de pudră sau făină. 

Specialiștii atrag atenția la alergii. Cei care au astfel de probleme, mai ales la crustacee, ar fi bine să nu se atingă de aceste produse. 

Ministrul Agriculturii lasă greierii să cânte

„Mâncarea pe care o fac românii noştri e foarte bună. Fără greieri... Îi lăsăm să cânte”, este de părere Petru Daea, ministrul Agriculturii. 

Comisia Europeană a autorizat, în 2022, comercializarea greierilor de casă - Acheta domesticus - ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva de Tenebrio molitor şi în noiembrie pentru Locusta migratoria.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură susține că insectele sunt o sursă alternatică de proteine și că fermele sau crescătoriile de viermi sunt mult mai prietenoase cu mediul, dat fiind că produc mai puține gaze cu efect de seră. 

Făina de greieri, aproape de 20 de ori mai scumpă decât un kilogram de făină obișnuită

În ianuarie 2023 a apărut în România făina de greieri. Un magazin online din Baia Mare a pus la vânzare cel mai nou alimente aprobat de Comisia Europeană, la un preț usturător, 96,25 de lei, adică aproximativ 20 de ori mai mare decât un kilogram obișnuit de făină. Este „BIO, fără gluten, fără conservanți și fără aditivi și conservanți”, este notat pe pachet. 

În prezentarea produsului, comerciantul subliniază faptul că „făina de greieri se prepara din greieri mari fără aripi” și că ”nu are gust, doar o ușoară aroma umami de nucă”.

Cât despre folosirea făinii de greier, aceasta „e poate adauga la orice rețetă pentru un plus de proteine”, iar cei curioși „pot încerca cu smoothie-uri, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci etc”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00060
USD
USD: 4.6712 RON
-0.00250
GBP
GBP: 5.7677 RON
0.04480
HUF
HUF: 1.2603 RON
0.00070
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.1247 RON
0.01570
Convertor valutar

Rezultat: ---