Externe

The Washington Post: Inculparea lui Donald Trump în cazul documentelor secrete a plasat SUA „pe un parcurs periculos”

schedule 11 iun. 2023, 10:08

The Washington Post: Inculparea lui Donald Trump în cazul documentelor secrete a plasat SUA „pe un parcurs periculos”
Foto: Shutterstock

Inculparea fostului președinte Donald Trump plasează Statele Unite ale Americii (SUA) pe un parcurs periculos, generând un test politic și juridic inflamabil și fără precedent, a comentat cotidianul The Washington Post. Fostul șef de stat american a transmis joi că a fost inculpat în dosarul arhivelor Casei Albe. El este acuzat că a luat cutii întregi de documente, unele dintre ele confidenţiale, când a părăsit Casa Albă, notează AFP. 

Inculparea lui Donald Trump în cazul documentelor secrete a plasat SUA „pe un parcurs periculos”, comentează The Washington Post

 „Inculparea pronunţată de o instanţă federală cu juraţi reprezintă un moment extraordinar în istoria juridică şi politică a Statelor Unite, generând riscuri majore atât pentru Departamentul Justiţiei şi, prin extensie, pentru Administraţia preşedintelui Biden, cât şi pentru Trump. Procurorul special Jack Smith, care a condus investigaţia, şi procurorul general Merrick Garland, care a permis avansarea procedurii de inculpare, au plasat ţara pe un parcurs periculos, dar Trump însuşi a contribuit la forţarea mâinii procurorului.

Trump se va prezenta marţi la o instanţă federală din Miami pentru a-i fi prezentate acuzaţii referitoare la atribuţii centrale ale comandantului suprem: gestionarea sau ceea ce autorităţile federale numesc gestionarea inadecvată a secretelor de siguranţă naţională”, a comentat jurnalistul Dan Balz, într-un editorial publicat în cotidianul The Washington Post sub titlul „Inculparea lui Trump plasează naţiunea pe un parcurs periculos”.

„Nu ar putea scrie nimeni un astfel de scenariu, întrucât este marcat prea mult de risc şi ironie pentru a fi real. Şi totuşi aşa este: un fost preşedinte este inculpat într-un caz penal de către Departamentul Justiţiei în timp ce încearcă să revină la Casa Albă. Iar pericolul pentru naţiune este cu atât mai mare cu cât inculparea vine de la Administraţia condusă de cel care l-a învins în 2020, Biden, care ar putea fi adversarul său în 2024”, a explicat editorialistul.

„Trump, inculpat de două ori în procedura demiterii şi achitat de două ori în Congres, supravieţuitorul a numeroase investigaţii şi cel mai perturbator politician din perioada sa, intră acum în cel mai provocator capitol al vieţii sale. Juriul unei instanţe, nu oficialii aleşi care l-au achitat în procedurile Congresului, vor evalua acuzaţiile. Alegătorii republicani vor stabili dacă este cel mai puternic candidat în scrutinul prezidenţial. Iar, dacă va fi desemnat candidatul Partidului Republican, publicul general va decide dacă trebuie să fie din nou preşedinte”, subliniază editorialistul.

„Evenimentele judiciare şi politice se vor derula în paralel şi nu există garanţii că rezultatul din instanţă şi cel de la vot vor fi aceleaşi. Această situaţie evidenţiază caracterul excepţional al deciziei autorităţilor guvernamentale federale de inculpare a unui fost preşedinte şi generează probabilitatea ca Trump să utilizeze inculparea pentru a inflama dezbaterile politice, cum a început să facă joi noapte”, a marcat editorialistul.

„Noua inculpare (...) implică activităţi oficiale şi acţiuni din timpul mandatului de preşedinte şi după încheierea acestuia. Trump beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Autorităţile federale vor trebui să demonstreze acuzaţiile în instanţă (...). Cu toate acestea, acuzaţiile generează semne de întrebare privind capacităţile lui Trump de a deţine a doua oară funcţia de preşedinte. Noua inculpare ar putea să nu fie ultimul caz semnificativ pentru Trump. Departamentul Justiţiei continuă să ancheteze rolul său în violenţele produse la Capitoliu pe 6 ianuarie 2021 şi tentativele de schimbare a rezultatului scrutinului prezidenţial”, a completat editorialistul.

Primele declarații ale lui Donald Trump după inculpare

Fostul președinte american Donald Trump a avut prima apariție publică după inculpare, unde a oferit declarații despre acuzele aduse. Aflat în faţa unui grup de susţinători din Georgia, republicanul a caracterizat întreaga situaţie ca fiind o încercare de a-l împiedica să se întoarcă la Casa Albă.

Fostul șef de stat se confruntă cu 37 de capete de acuzare pentru că ar fi păstrat documente clasificate la reședința sa din Mar-a-Lago. Până la înfăţişarea sa în faţa unui juriu federal din Miami, Donald Trump continuă să critice cele întâmplate şi spune că tot ce se întâmplă este absolut ridicol. 

„Această punere sub acuzare, ridicolă şi fără bază, făcută de către Departamentul de „Injustiţie“, manevrat de administraţia lui Biden, va rămâne printre cele mai oribile abuzuri de putere din istoria ţării noastre. Foarte multă lume a spus asta, până şi democraţii”, sunt declarațiile lui Donald Trump.
„Mă atacă pentru că suntem din nou, cu mult, înaintea lui Biden în sondaje”, a asigurat fostul lider de la Casa Albă, în pofida faptului că sondajele de opinie nu indică un avantaj clar în această etapă.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---