Externe

Tot mai multe state își repatriază aurul de frica sancțiunilor impuse Rusiei. „L-am transferat înapoi în țară pentru a-l păstra ca activ de refugiu”

schedule 11 iul. 2023, 12:17

Tot mai multe state își repatriază aurul de frica sancțiunilor impuse Rusiei. „L-am transferat înapoi în țară pentru a-l păstra ca activ de refugiu”
Foto: Shutterstock

Un număr tot mai mare de țări au început să își repatrieze rezervele de aur de frica sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, arată un sondaj de opinie făcut de Invesco în rândul băncilor centrale și fondurilor suverane. 

Tot mai multe țări își repatriază aurul

Peste 85% dintre cele 85 de fonduri suverane de investiții și 57 de bănci centrale care au luat parte la studiul anual Invesco Global Sovereign Asset Management Study sunt de părere, în acest moment, că inflația va fi mai mare în deceniul următor decât în cel care a trecut. 

Aurul și obligațiunile de pe piețele emergente sunt văzute ca pariuri bune în acest context, însă decizia de anul trecut a Occidentului de a îngheța aproximativ jumătate din rezervele de aur și valută ale Rusiei pare să fi declanșat o schimbare a modului de gândire în rândul managerilor de fonduri suverane.

Rezultatele sondajului arată că o „parte semnificativă” a băncilor centrale sunt îngrijorate că înghețarea activelor rusești a determinat un precedent. Aproape 60% dintre respondenți spun că această măsură a făcut aurul mai atractiv, în vreme ce 68% au hotărât să își păstreze rezervele acasă, față de 50% în 2020.

Un oficial de la o bancă centrală, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a declarat: „Aveam aurul depozitat la Londra...dar acum l-am transferat înapoi în ţară pentru a-l păstra ca activ de refugiu şi să îl ţinem în siguranţă”, notează Reuters.

Directorul Invesco responsabil de instituțiile oficiale, Rod Ringrow, cel care a supervizat raportul, a transmis că acest punct de vedere este unul răspândit. 

„Dacă este aurul meu, atunci îl vreau în țara mea, aceasta este mantra pe care am auzit-o în ultimul an”, a declarat acesta. 

De asemenea, îngrijorările geopolitice, combinate cu oportunităţile de pe pieţele emergente, încurajează unele bănci centrale să îşi diversifice activele dincolo de dolarul american. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---