Economic Social

Cum rămâne cu pensiile românilor care au lucrat peste hotare. „Nu avem nici statut de pensionar, nici asigurare medicală”

schedule 25 mar. 2023, 11:15

Cum rămâne cu pensiile românilor care au lucrat peste hotare. „Nu avem nici statut de pensionar, nici asigurare medicală”
Mircea Moira/Shutterstock

Numărul românilor care au muncit în străinătate și ajung la vârsta de pensionare este într-o continuă creștere, iar dosarele de pensionare cresc în fiecare an cu aproximativ 10%.

Ce pensii vor primi românii care au muncit în străinătate

Anual, tot mai mulți români se întorc în țară atunci când ajung la vârsta de pensionare. Pentru că în mare parte a vieții lor au activat în alte țări, aceștia depun cereri pentru a primi pensia în România. Cele mai multe dintre cereri sunt din Canada, Germania, Spania, sau Italia.

Cel mai probabil, cât de curând și românii stabiliți în America vor putea solicita pensia pentru anii în care au muncit în țară. Recent, Ministerul Muncii a semnat un acord cu Statele Unite, prin care cele două state vor recunoaște stagiile de cotizare ale viitorilor pensionari.

Prin mâna angajaților Caselor de Pensii trec zilnic mii de dosare. Românii care au ajuns la vârsta pensionării în străinătate solicită să primească pensie comunitară, adică statul român să le ia în considerare și anii în care au lucrat în țară. Pensia comunitară este oferită românilor care au muncit în țară mai puțin de 15 ani.

Pensia comunitară pentru români

Astfel, dacă o persoană a lucrat în România 10 ani, după care în Germania 20 de ani, aceasta poate solicita deschiderea dosarului de pensie comunitară. În momentul în care se face calcularea pensiei se va lua în considerare cei 30 de ani munciți în ambele țări și pensionarul va primi bani separat de la ambele țări.

Pot să își ia pensia comunitară, să își reîntregească perioada lucrată în cele două state, fie să îndeplinească condițiile de pensionare cu 15 ani contribuție în România, fie să își ducă vechimea din România într-un stat membru cu care România are acord”, spune Alina Frățică, șef serviciu Casa de Pensii.

România și Statele Unite ale Americii au încheiat recent un acord potrivit căruia români stabiliți în SUA să își poată cere drepturile. Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Muncii, peste 500.000 de români sunt înregistrați în America.

Este același principiu - că tot ce s-a întâmplat cu România la aderarea la Uniunea Europeană – este acel schimb de recunoaștere de vechime. De exemplu, dacă vorbim de pensie de la un stat la altul, bine-nțeles cu încasarea din statul respectiv a sumei pe care ai contribuit-o”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Procedurile sunt complicate și diferă în funcție de țară și legi. În cazul în care sistemul digitalizat lipsește, românii sunt nevoiți să meargă personal pentru a rezolva problemele. Nici situația românilor care au lucrat ani la rând în alte țări și acum s-au reîntors în România nu este mai bună.

Ce spun pensionarii despre situația lor din România

Pensionarii care se reîntorc în România se plâng că nu li se acordă nici măcar statut de pensionar și nu au nici măcar asigurare medicală.

„Noi suntem în aer. Nu avem nici statut de pensionar, nici asigurare medicală, nimic, deși am lucrat. Nu pretindem la ceva special. Doar la statut de pensionar”, spune Tudor Panțelul (71 de ani).

Deoarece legislația diferită, soluționarea unui dosar poate dura de la câteva luni până la doi ani.

„Nouă ni se spune „trimiteți fax și actele în sine prin poștă”, ținând seama că faxul în Italia nu mai există. Mailul are o valoare doar de 30%. Și mai e timpul...”, spune Radu Nicolae, român stabilit în Italia.

În 2022, în evidențele caselor teritoriale de pensii erau înregistrate peste 8.500 de dosare ale cetățenilor români care locuiesc în străinătate și alte aproximativ 6.000 de cereri ale persoanelor care s-au întors în România.

În momentul de față, în jur de 90.000 de români locuiesc în diferite țări, însă primesc pensie și din România.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---