Educație

Protest al angajaților din Educație, azi, în București. Peste 20.000 de profesori sunt așteptați în Piața Victoriei

schedule 09 iun. 2023, 08:57

Protest al angajaților din Educație, azi, în București. Peste 20.000 de profesori sunt așteptați în Piața Victoriei
Foto: Fsli Romania/Facebook

Astăzi are loc un nou protest al profesorilor, în Piața Victoriei, unde, în următoarele ore, sunt așteptați peste 20.000 de oameni, care vor mărșălui pe străzile Capitalei. Între timp, prima probă a Bacalaureatului, care ar fi trebui să aibă loc luni, se amână cu două zile. Perioada de înscriere pentru examene va fi şi ea prelungită.

Peste 20.000 de profesori vor protesta, azi, în Piața Victoriei din București

UPDATE 11:40: Premierul Nicolae Ciucă se va întâlni cu liderii sindicaliștilor din Educație, în jurul orei 12.00. 

Un autocar cu peste 50 de profesori din Botoșani au plecat de la prima oră a zilei spre București, pentru a fi primii la protest. Cu toții speră să se întoarcă victorioși la catedre. 

„Sperăm ca mâine, măcar în ceasul al 12-lea, Guvernul să ne audă şi să găsească o soluţie de rezolvare, de deblocare a acestei situaţii care este astăzi în învăţământ”, a declarat Liviu Axinte, lider sindical. 

Și din Mehedinți au plecat 60 de profesori spre Capitală. Între timp, în a treia săptămână de grevă, Ministerul Educației caută soluții pentru elevi, a căror situație școlară este incertă. 

Calendarul de susținere a examenelor naționale, schimbat

Din cauza grevei generale din Educație, calendarul de susținere a examenelor naționale se va schimba. Înscrierile pentru Bac și Evaluare se vor prelungi până pe 13 iunie, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, iar probele de competențe digitale se vor amâna. Acestea se vor susține în perioada 14 - 23 iunie. Calendarul pentru probele scrise încă nu a fost modificat.

Medii încheiate cu două note

Dacă în mod normal un elev ar trebui să aibă cel puțin 3 note pentru a i se încheia situația școlară la o disciplină, acum mediile se pot încheia și cu două note sau calificative, arată ordinul ministrului Ligia Deca. 

Însă nu de către directori, ci de către profesorii titulari. În schimb, această variantă nu va rezolva toate problemele. Încă nu este clar cum se vor îngrămădi recuperările orelor din trei săptămâni de grevă în cele 5 zile rămâne până la finalul anului școlar. 

În cazul în care greva va continua şi săptămâna următoare, mulţi vor rămâne cu mediile neîncheiate şi riscă să nu se poată înscrie la examenele naţionale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---